Ivo Pospíšil
22. března 2016 • 16:56

ŠEST změn pro Soukalovou a spol.: tlak na lepší lyže, psycholog ne

Vstoupit do diskuse
0
  • Český tým slaví bednu! České biatlonistky v neoblíbené Anterselvě urvaly stříbrné medaile.Český tým slaví bednu! České biatlonistky v neoblíbené Anterselvě urvaly stříbrné medaile.FOTO: Petr Slavík/Český biatlon

    Gabriela Soukalová po 26 letech získala pro Česko velký křišťálový glóbus pro celkovou vítězku Světového poháru. Dalších skvělých výsledků ale bylo nakonec o méně než v minulé sezoně. Vedení biatlonového svazu v čele s Jiřím Hamzou tak už nyní přemítá, jak dál český biatlon posunout. Zde je šest bodů, co by se do příští sezony mohlo změnit.

  • Rozšíření realizačního týmu

    Šílenství kolem Soukalové! Pro její podpis přišly dva tisíce lidí
    Video se připravuje ...

    Už to trochu naznačil šéftrenér Gabriely Soukalové a spol. Ondřej Rybář. Přijdou změny v realizačním týmu. „Bavíme se o posílení a také o změně struktury. Nemáme to však ještě rozdiskutované,“ přiznal i Jiří Hamza. Je nicméně pravda, že stávající systém potřebuje určitý upgrade. „Konkurence se totiž neustále zdokonaluje. Nemyslím si, že bychom někde zaspali, ale vloni jsme byli výsledkově trochu výraznější než letos. Takže nějaké změny a posílení nastanou,“ slíbil šéf svazu.

  • Mazací kamion opět v kurzu

    V minulosti tak propíraný lepší servis pro servismany se znovu otevřel. „Probereme to s Danielem (šéfem servismanů), zatím to během sezony nechtěl. Sedneme si na to v dubnu a řekneme, co je v servisním týmu třeba změnit,“ přiznal Hamza.

    Ke konci sezony jezdily lyže výborně, ale během ní občas létala na mazače mírná kritika. „Bylo období, kdy to úplně ideální nebylo a bylo kolem toho trochu zdravého napětí, ale myslím, že to všechny vyhecovalo, aby se restartovali,“ uvedl Hamza.

    Šéf biatlonového svazu Jiří Hamza s Gabrielou Soukalovou na olympiádě v SočiFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Tlak na lepší materiál

    Vedení biatlonového svazu se rve o co nejlepší vybaveníFoto EPA

    V závodech, kde už jde o sekundy, ne-li desetiny sekund hrají modernější lyže či další nové prvky rapidní rozdíl. „Byl v tom letos obrovský skok. My jsme v tom ze začátku malinko zaspali, ale po diskuzi v Ruhpoldingu se to zvedlo. Ono je to o neustálém vyjednávání i s dodavateli lyží a ne vždy stojí člověk na správné straně,“ říká Hamza.

    I zde proto přijde čas na aplikaci možných zlepšováků. „Bez plnohodnotného materiálu samozřejmě nemůžeme být konkurenceschopní,“ chápe Hamza.

  • Psycholog? Určitě ne

    Lucie Charvátová zatím klíčové okamžiky ve štafetě příliš nezvládáFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Ta otázka vyskočila s MS v Oslu a kolapsem Lucie Chartvátové, která (ne poprvé) nezvládla tlak okamžiku a zničila nadějně rozjetou štafetu. Je to na sportovního psychologa?

    „My ho určitě vozit nebudeme. Musíme dál zůstat na zemi. Přijdou horší časy a pak bychom možná nemuseli mít peníze,“ přemítá Hamza nad zbytečnými náklady. „Musíme být natolik silní, že tyto věci dokážou závoďáci zvládnout s trenéry. Každý extrém škodí a to se týká i lékařského zabezpečení,“ uvedl.

  • Důraz na budoucnost

    Radost mu udělal posun Michala Krčmáře a hodně si slibuje od Lucie Charvátové či Adama Václavíka. Důraz přitom padá i na ty ještě mladší.

    „Je nutné, abychom získali co největší počet trenérů. Vytvořili jsme novou strukturu, jež by měla vést k vzdělávání koučů. Chceme na svazu zřídit post metodika, který bude pracovat s trenéry, protože ti musí nějak ovládat i střelbu. Příliv dětí se zatím daří zvládat, takový hardware a flinty máme, ale narážíme na limity personální,“ řekl Hamza.

    Jak trefit terč? Podívejte se, co je důležité při střelbě v biatlonu
    Video se připravuje ...

  • Trenéři na A-tým a B-tým

    Soukalová zářila v červeném. Bude to hřát navždy, řekla s glóbem
    Video se připravuje ...

    Už nebudou nastávat situace, kdy Ondřej Rybář během SP v Presque Isle vedl tréninky i v nižších reprezentačních týmech. „Teď konkrétní trenéři budou mít na starosti konkrétní skupiny lidí. Áčko a béčko se víc roztřídí,“ říká Hamza.

    „Ondra a lidi z áčka budou mít na starosti opravdu jen 6 + 6 lidí a zbytek budou mít trenéři z béčka. Trochu víc to rozdiferencujeme. Ti horší závoďáci v béčku dostanou jiné trenéry, kteří se zase budou starat speciálně o ně,“ prozradil šéf svazu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud