5. ledna 2017 • 11:30

Dopoval jsi? Už žádná olympiáda. Šlesingr vede biatlonisty proti dopingu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na 60 biatlonistů se sešlo v Oberhofu ve středu večer na setkání komise sportovců při mezinárodní federaci IBU, aby se dohodli na postupu v boji proti dopingu. Setkání inicioval vedoucí muž Světového poháru Martin Fourcade z Francie společně s Američanem Lowellem Baileym a Michalem Šlesingrem. Český biatlonista sepsal několik bodů, jak by měla IBU v boji s dopingem postupovat.



Schůzka trvala devadesát minut. "Schválili jsme seznam požadavků," citovala německá agentura SID Šlesingra. Nyní biatlonisté budou čekat na to, jak zareaguje IBU. Do té doby závodníci neuvažují o protestech, o nichž se mluvilo při SP v Novém Městě na Moravě. Tam biatlonisté hovořili například o pozdním startu do některého ze závodů.

Podle zprávy Světové antidopingové agentury se organizovaný doping v Rusku týká i 31 biatlonistů. Dvěma byla pozastavena činnost, další jsou vyšetřováni. Ruští pořadatelé se kvůli aféře vzdali Světového poháru v Ťumeni a juniorského MS v Ostrovu.

ONLINE: Sprint můžu na 10 km v Oberhofu sledujte od 14.15 zde »

Unikátní atmosféra! Tisíce diváků v Novém Městě hnaly Koukalovou ke zlatu
Video se připravuje ...

Podle Šlesingrova návrhu by biatlonista s dopingovou minulostí měl mít doživotní zákaz startu na olympijských hrách a mistrovství světa. IBU by zároveň měla snížit kvóty pro účast v SP zemím, jejichž závodníci dopovali.

"IBU se v boji proti dopingu chová pokrytecky. Nesmíme vystupovat jako jednotlivci a musíme mluvit jednohlasně," řekl Fourcade. "Vadí nám laxní přístup IBU," uvedl Šlesingr. "Než vymýšlet systém, který bude něčemu bránit, je lepší tvrdšími tresty demotivovat ty, kteří o dopingu uvažují nebo ho organizují," citoval Šlesingra server iDNES.cz.

Setkání se zúčastnili například Němci Franziska Hildebrandová a Simon Schempp, Francouzka Marie Dorinová-Habertová, Norové Emil Hegle Svendsen a Johannes Bö či Rus Anton Šipulin. "Hlavně, že se sportovci mezi sebou o tom baví," uvedl Šipulin pro Radiožurnál. "Je to opravdu vážné pro všechny federace," doplnil Rus.

Světový pohár pokračuje dnes v Oberhofu sprintem mužů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud