14. ledna 2017 • 21:39

Jména ruských hříšníků? Koukalové a spol. se rýsuje medaile ze Soči

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V biatlonovém zákulisí se začínají skloňovat první jména ruských závodnic zapletených do dopingového skandálu, ve kterém má figurovat až 31 biatlonistů či biatlonistek. Podle Jiřího Hamzy to vypadá, že by se díky tomu mohlo kvarteto českých žen v čele s Gabrielou Koukalovou dočkat dodatečné bronzové medaile z olympiády v Soči. Šéf českého biatlonového svazu to řekl České televizi.



Yana Romanovová a Olga Viluchinová. To mají být první dvě Rusky, kterým mezinárodní unie IBU v prosinci dočasně pozastavila činnost právě kvůli podezření z dopingu. Obě už před tím ukončily kariéru. Obě ale byly také členkami stříbrné ruské štafety na olympiádě v Soči, kde Češky ( Eva Puskarčíková , Gabriela tehdy Soukalová , Jitka Landová, Veronika Vítková ) dojely čtvrté.

„Dnes vyplynuly tyto první dvě jména, což bude myslím pro český biatlon znamenat další medaili z olympiády ze Soči,“ uvedl Hamza pro ČT.

Nejlepší biatlonistky ze závodu s hromadným startem, vpravo česká závodnice Gabrie,a Soukalová
Nejlepší biatlonistky ze závodu s hromadným startem, vpravo česká závodnice Gabrie,a Soukalová

Český biatlon patří k nejhlasitějším kritikům zatím vlažného přístupu IBU ke zprávě o organizovaném ruském dopingu. Michal Šlesingr spolu s dalšími hvězdami inicioval už několik schůzek, v pátek pak více než 170 biatlonistů a biatlonistek podepsalo výzvu, aby špičky unie jednaly rázněji.

"Myslím že nastal čas, aby už IBU udělala rázné kroky a minimálně se k tomu postavila nějakým alepsoň částečnými zastavením činností sportovců, kteří jsou v podezření," má jasno Hamza. Češi brojí i za to, aby se Rusku odebralo pořádání světového šampionátu v roce 2021 v Tjumeni. Ta porazila ve volbách pořadatele Nové Město na Moravě, i kvůli nařčením z účelovosti z ruské strany teď ale Hamza říká, že Češi by už tohle MS hostit nechtěli.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud