18. ledna 2017 • 13:42

Biatlonový šéf Hamza o boji s dopingem: Hrozili mi i zastřelením

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už se mu nelíbilo, jak se v biatlonu přehlížejí problémy v boji s dopingem. Předseda Českého svazu biatlonu Jiří Hamza patří k nejviditelnějším osobnostem, které usilují o přísnější potrestání podvádějících závodníků. „Kulička se začala nabalovat, až vybuchla. Čekalo se, kdo tu kartu zvedne ze země. Po poradě s Ondrou Rybářem (reprezentační trenér - pozn. red.) a sportovci jsme se rozhodli, že budeme tvrdě požadovat razantní kroky od vedení naší unie,“ řekl Hamza v prvním dílu nového pořadu iSport TV Overtime.



Vedení světového biatlonu skutečně dlouho výrazně nereagovalo na závěry zpráv světové antidopingové agentury WADA o státem podporovaném dopingu v Rusku a navzdory doporučením Mezinárodního olympijského výboru mu přidělilo pořádání MS v roce 2021. „Všichni jsme věděli půl roku, že se ta aféra řítí na celý sport. Jako biatlonová unie jsme dělali, že to nevidíme,“ popsal Hamza ještě nedávný vztah.

Nakonec padlo rozhodnutí, že český biatlon otevřeně vystoupí a bude požadovat nápravu. Českou výzvu podpořili i samotní biatlonisté, kteří rovněž vyzvali Mezinárodní biatlonovou unii IBU k ráznému řešení. Výzvu Michala Šlesingra a Martina Fourcada podepsalo více než 150 závodníků.

„Bez nich by to nemělo takovou sílu. Musím ocenit právě Martina Fourcada, který se do toho opřel tvrdě. Teď už není cesta zpátky a IBU se k tomu bude muset postavit čelem,“ ocenil Hamza francouzského biatlonistu, který v probíhající sezoně v závodech dominuje.

Biatlonový šéf Hamza v pořadu Overtime: Vyhrožovali mi i zastřelením
Video se připravuje ...

Nervozita v biatlonovém hnutí nyní vzrůstá. „Dělal jsem to s rizikem, že si proti sobě otočím spoustu lidí. Jedni vás obdivují, další nenávidí,“ uvedl biatlonový funkcionář.

Kvůli svým postojům se Hamza stal také terčem ostrých výhrůžek. „Chodí stále, snáším to líp než moje okolí. Nepřesáhlo to míru, kterou jsem očekával. Dokonce mi píšou, že mě zastřelí, ale to jsou jen hackeři, není potřeba tomu dávat důležitost.“ Podobné zprávy prý dostávají i Fourcade a Šlesingr. „Opatrný by člověk ale měl být. Sáhli jsme někam, kam jsme sáhnout neměli. Velké země se takhle chovají.“

Sám je připravený se víc angažovat ve vedení IBU, avšak tvrdí, že kvůli tomu současné aktivity nespustil. „Nabídky od některých federací dostávám, ale moje osobní ambice teď stojí bokem. Když se situace nějak vyvine, jsem připravený nést zodpovědnost,“ uzavřel Hamza v pořadu Overtime.

V další části pořadu Overtime hovoří Jiří Hamza o úspěchu Gabriely Koukalové a biatlonovém boomu v Česku. Sledujte v příštích dnech na iSport.cz

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud