22. února 2017 • 09:03

Mäkäräinenová odpískala běžkařské MS, radši bude trápit Koukalovou

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v klasickém lyžování, které dnes slavnostním zahájením startuje ve finském Lahti, přišlo o jednu z možných tváří. Biatlonistka Kaisa Mäkäräinenová se po dlouhém zvažování rozhodla na šampionátu nestartovat a dát přednost útokům na zisk několika malých glóbů v biatlonovém Světovém poháru, kde půjde přímo proti Gabriele Koukalové.



„Byla jsem na dvou místech v jeden čas. Potřebovala jsem udělat velké rozhodnutí. Biatlon miluju celým srdcem, ale závodit doma na mistrovství světa v Lahti je také lyžařský sen,“ vysvětlovala Mäkäräinenová na instagramu.

Nakonec se ale šanci závodit na běžkařském šampionátu v Lahti nevyužila a bude se soustředit na závěr biatlonové sezony. Přesto, že v biatlonu patří k nejlepším k běžkařkám.

V minulosti už závodila v několika závodech Světového poháru běžkyň na lyžích a před třemi lety zazářila právě v Lahti devátým místem na bruslařské desítce. Jednou už také startovala na mistrovství světa. V roce 2013 ve Val di Fiemme dojela na stejné trati čtrnáctá.

K jejímu rozhodnutí přispělo, že v této sezoně nemá za sebou na běžkách žádné závody Světového poháru. Proto jí vedení finské reprezentace nechtělo dopředu garantovat, že bude do některého ze závodů skutečně nominována.

Vítězná Gabriela Soukalová (uprostřed), druhá Kaisa Mäkäräinenová (vlevo) a třetí Marie Dorinová Habertová na stupních vítězek po stíhačce v Presque IsleFoto Petr Slavík/Český biatlon

„Rád bych si zachoval možnost, aby byla Kaisa dostupná, pokud bychom ji potřebovali, ale dohodli jsme se takto,“ vysvětlil finský běžkařský trenér Reijo Jylhä s tím, že o biatlonistce uvažoval především pro třicítku bruslením.

„Naprosto tomu rozumím,“ uvedla Mäkäräinenová. „Abych se co nejlépe připravila na další závody, potřebovala jsem udělat rozhodnutí teď, ne později. Tahle holka jede do Koreje a zkusí doma zabojovat o malé křišťálové glóby.“

Biatlonový Světový pohár příští týden pokračuje v korejském Pchjongčchangu, dějišti OH 2018. Začátkem března se přesune do finského Kontiolahti a pak skončí v Oslu na Holmenkollenu. Mäkäräinenová může útočit na malé glóby teoreticky ve třech disciplínách a ve všech jí mimo jiné stojí v cestě Gabriela Koukalová.

V závodech s hromadným startem je třetí (Koukalová zatím druhá), šance má ale především ve sprintu (zatím druhá o šest bodů za Koukalovou) a ve stíhače (zatím první o tři body před Koukalovou).

„Jsou ještě tři sprinty a tři stíhačky,“ připomíná Mäkäräinenová bojovně.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud