20. března 2017 • 04:40

Tečky Koukalové za sezonou: glóby, gesto vzdoru i možné odložení konce

Autor: rou, ivp
Vstoupit do diskuse
0
  • Gabriela Koukalová uzavřela sezonu několika silnými příběhy, mezi kterými dominuje nepodání ruky šéfovi IBU...Gabriela Koukalová uzavřela sezonu několika silnými příběhy, mezi kterými dominuje nepodání ruky šéfovi IBU...FOTO: Barbora Reichová (Sport), Petr Slavík/Český biatlon, Repro ČT sport

    Byla na pokraji sil, uvažovala, že do některých závodů finiše biatlonového SP v Oslu už ani nenastoupí… Nakonec ale Gabriela Koukalová prožila malou severskou pohádku, ze které na závěr fantastické sezony ještě vydolovala dvě stříbra a dva malé křišťálové glóby. „Mám úplně zimomriavky, jak říká máma,“ usmívala se česká biatlonová hvězda, která při prodlouženém víkendu předvedla i ojedinělé gesto vzdoru - to když nepodala ruku šéfovi Mezinárodní biatlonové unie. A po křišťálové tečce navíc připustila, že možná přehodnotí své rozhodnutí ukončit po olympiádě v Koreji příští rok kariéru. Projděte si NEJ momenty a vyjádření Koukalové z posledních závodů sezony.

  • Křišťál za sprint

    Biatlonistka Gabriela Koukalová získala podruhé za sebou malý křišťálový glóbus za vítězství v hodnocení sprintu ve Světovém poháruFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    V takový scénář už ani nedoufala. Finále Světového poháru biatlonistek a biatlonistů v Oslu rozjela Gabriela Koukalová čtvrtým místem ve sprintu, jenže už jistá královna celé sezony Laura Dahlmeierová tenhle závod s větrnou střelbou nezvládla a dojela až jednatřicátá. Koukalová tak smazala její náskok v hodnocení disciplíny a o 5 bodů nakonec podruhé za sebou získala malý křišťálový glóbus.

    „Já vůbec nevěděla, že s někým o něj vůbec soupeřím. Když mi to řekli, že to takhle vyšlo, tak jsem si myslela, že si nejdřív dělají legraci. Ale takhle... Asi dobrý,“ usmívala se pak Koukalová v rozhovoru s novináři.

    „Byla jsem v této sezoně vždy vepředu a neměla žádný špatný závod. Tak se to přihodilo tady,“ litovala Dahlmeierová, ale z jednoho neúspěchu si nedělala velkou hlavu. „Život jde dál. Stále je to pekelně skvělá sezona,“ vyprávěla proto po závodě stanici ARD.

    Dahlmeierová o velkém kolapsu, který pomohl Koukalové: Život jde dál - čtěte ZDE »

  • Nepodaná ruka

    Česká biatlonistka Gabriela Koukalová odmítla podat ruku Andersi Bessebergovi, šéfovi mezinárodní biatlonové unieFoto Repro ČT

    Tohle se jen tak nestává a jen to ukazuje, jak velkou osobností nejen českého sportu se Gabriela Koukalová stala. Při vyhlašování vítězek totiž odmítla podat ruku prezidentovi Mezinárodní biatlonové unie Andersi Bessebergovi, který se nedokázal pořádně vypořádat s ruskou dopingovou kauzou.

    „Ten člověk už tam nemá dávno co dělat. Kdyby měl sebereflexi, tak už tam dávno není. Tomu už nejde o sportovce kolem, o naše práva, ani o to, abychom měli nejlepší podmínky, jde mu výhradně o sebe a to je všechno, co ho zajímá. S tím nemohu souhlasit. Proto jsem mu tu ruku nepodala,“ vysvětlila svůj hrdý postoj Koukalová bezprostředně poté.

    Při předání malého křišťálového glóbu se už ruce české biatlonistky Gabriely Koukalové a šéfa biatlonové unie Anderse Besseberga střetly
    Při předání malého křišťálového glóbu se už ruce české biatlonistky Gabriely Koukalové a šéfa biatlonové unie Anderse Besseberga střetly

    „Pro mě jsou nejdůležitější úplně jiné věci, co jdou daleko víc do hloubky člověka, než nějaké závodění. Férový člověk pro mě znamená daleko víc úspěšný. Věřím, že to je to, co by mělo patřit ke každému člověku. Žijeme totiž v divné době, která hatí veškeré naděje na nějakou čistotu a je málo lidí, kteří mají koule žít v takové době se vším všudy, čistě a férově,“ dodala pak ještě při ohlédnutí za finále SP v Oslu.

    Klobouk dolů!

    Koukalová odmítla podat ruku šéfovi biatlonové unie: Vytřeštil na mě oči - čtěte ZDE »

  • Stříbro ze stíhačky

    Gabriela Koukalová se chlubí svou stříbrnou medailí ze stíhačky v OsluFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Další kolaps Němky Dahlmeierové se v sobotní stíhačce už nekonal, takže teoretické šance na zisk malého křišťálového glóbu za stíhací závody vzaly rychle za své, ale tím se Gabriela Koukalová vůbec nehodlala stresovat.

    Poslední stíhačku sezony, do které se jí kvůli totální únavě už ani moc nechtělo, odstřílela bez jediné chybičky a ze čtvrtého místa na startu si dojela pro stříbro za vítěznou Finkou Mari Laukkanenovou.

    „Jsem za to ráda, že jsem mohla udělat radost lidem, kteří nám fandili. Bylo tu i dost Čechů, takže jsem si díky nim užila skoro každý metr na trati,“ vyzdvihla Koukalová pomoc českých příznivců, kteří se v norském kotli vůbec neztratili.

    Koukalová řešila nepodání ruky před hotelem. Stojím si za tím, vzkázala - čtěte ZDE »

  • Loučení se sezonou snů: druhé stříbro, druhý glóbus

    Gabriela Koukalová dojela v Oslu druhá, ale obdržela malý globus za závody s hromadným startemFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    Poslední závod v sezoně odjet už jen z povinnosti? S tím na Gabrielu nechoďte! Česká hvězda v závěrečném „masáku“ mohla litovat jedné chyby na střelnici, ale i tak si dojela pro další stříbro.

    Ze závěrečné střelby odjížděla se ztrátou jen 1,4 sekundy na Eckhoffovou, ale na trati na ni nestačila. I druhé místo jí ale stačilo k triumfu v pořadí disciplíny a druhému křišťálovému glóbu, Lauru Dahlmeierovou předstihla o 11 bodů.

    „Skvělé pocity, byla to jedna z mých nejlepších sezon v životě, lépe už to nemohlo dopadnout. Je to velká úleva a nemůžu uvěřit, že je konec, já se celé tři týdny těšila na tenhle víkend a přijde mi, že to tak rychle uteklo, že jsem ani neměla šanci si uvědomit, že mám další dva glóby a dvě druhá místa. Chci poděkovat všem lidem, kteří se na tom podíleli, není to jen má zásluha, ale celého týmu a trenérů. Snad to takhle bude fungovat i v dalších sezonách,“ vyprávěla pak vyšťavená, ale šťastná Koukalová.

    Koukalová hledala sílu na party a velebila sezonu: Cítím novou energii - čtěte ZDE »

  • Vize: pokračovat i po olympiádě

    Gabriela Koukalová už pomalu myslí i na mateřství, ale s koncem kariéry příští rok to snad nebude ještě tak žhavé...Foto Barbora Reichová (Sport)

    Když se před časem nechala slyšet, že uvažuje o založení rodiny a olympijská sezona 2018 by mohla být její poslední, fanoušky tím pořádně vyděsila. Ale i díky „největšímu zážitku v životě“ z domácího Světového poháru v Novém Městě Gabriela Koukalová své myšlenky trochu přehodnocuje.

    „Ano, rozhodně nechci říct, že následující sezona bude poslední,“ přiznala po posledním závodě v Oslu.

    „Mé myšlenky hodně směřují i k rodině, takže uvidíme. Další výzvou je ale i SP v Novém Městě na Moravě (prosinec 2018), což mě v té poolympijské sezoně láká. Nechci tak říci, že po OH skončím, v žádném případě, ale jsem člověk, který se hodně rozmýšlí na základě aktuální výkonnosti. Když uvidím, že mi to chutná a vše funguje, jak se ode mě čeká, věřím, že stroj uvnitř ještě potrápím,“ potěšila Gabriela Koukalová své příznivce.

    Koukal o manželce: Tohle chtěla ze všeho nejvíc. Možná tady jela naposled - čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud