21. března 2017 • 12:01

ZNÁMKOVÁNÍ biatlonistů: Koukalová a Moravec za jedničku a hodně trojkařů

Autor: iSport.cz, ivp
Vstoupit do diskuse
0
  • Největší české osobnosti právě skončené biatlonové sezony? Jednoznačně Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec.Největší české osobnosti právě skončené biatlonové sezony? Jednoznačně Gabriela Koukalová a Ondřej Moravec.FOTO: Koláž iSport.cz

    Parádní sezonu má za sebou český biatlon. Největší měrou se o to postarala Gabriela Koukalová, která získala tři medaile ze světového šampionátu, vybojovala dva malé křišťálové glóby, ale upozornila na sebe i dalšími skvělými výkony. Maximálně spokojen může být i Ondřej Moravec. A jak si vedli další? Podívejte se na známkování českých biatlonistů za právě skončenou sezonu.

  • Gabriela KOUKALOVÁ (27 let)


    Gabriela Koukalová se chlubí svou stříbrnou medailí ze stíhačky v OsluFoto Petr Slavík/Český biatlon

    známka: 1

    Prize money: 5 316 185 Kč

    Konečné umístění v SP: 2. místo – 1089 bodů (vloni: 1. místo – 1074 b.)

    Střelecká bilance: 88,0 % (462 tref/525 ran)

    Co se povedlo: Další parádní sezona české biatlonové královny. Čtrnácti individuálními pódii, pěti výhrami a dvěma malými glóby táhla bilanci celé reprezentace, zlatem na MS ve sprintu si odškrtla další životní cíl (celkem brala tři medaile) a kromě triumfu v domácím SP urvala celkové 2. místo.

    Co se nepovedlo: Obhajobu velkého křišťálového glóbu jí letos zhatila v životní formě jedoucí Laura Dahlmeierová. Ta ji pak bilancí pěti zlatých a jedné stříbrné předčila i v souboji na MS.

  • Eva PUSKARČÍKOVÁ (26 let)

    Eva Puskarčíková si ve stíhačce v Ruhpoldingu polepšila ze 14. příčky na šestouFoto Petr Slavík/Český biatlon

    známka: 2-

    Prize money: 884 905 Kč

    Konečné umístění v SP: 13. místo – 504 bodů (vloni: 28. místo – 292 b.)

    Střelecká bilance: 82,8 % (416 tref/502 ran)

    Co se povedlo: Dočkala se prvních individuálních stupňů vítězů v životě, když dojela třetí ve stíhacím závodě v Pokljuce a ´masáku´ v Oberhofu. Výrazně zapracovala na rychlosti střelby, s níž byla jedna z nejrychlejších v celém SP (průměr 28 vteřin). V SP skončila nejvýš v kariéře.

    Co se nepovedlo: Stále musí zapracovat na rychlosti běhu. Druhá fáze sezony jí vůbec nevyšla a po trestném kole ve smíšené štafetě na MS se již nedokázala vrátit do elitní desítky.

  • Jessica JISLOVÁ (22 let)

    Česká biatlonistka Jessica Jislová v tréninku na MS v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    známka: 3

    Prize money: 128 345 Kč

    Konečné umístění v SP: neklasifikována – 0 bodů (vloni 92. místo – 7 b.)

    Střelecká bilance: 70,1 % (73 tref/104 ran)

    Co se povedlo: Když byla nominována do štafet, nezklamala a vyhnula se trestnému kolu. V Koreji pomohla k třetímu místu. Stále je ještě mladá pro případné zlepšení.

    Co se nepovedlo: Ani ona neudělala oproti minulé sezoně výrazný posun. Naopak s výsledky za elitní šedesátkou se nedostala ani do většiny stíhacích závodů a v sezoně vůbec nebodovala. Krizí pro ni byla hlavně střelba vestoje (59,6 %)

  • Veronika VÍTKOVÁ (28 let)

    Veronika Vítková na MS v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    známka: 3

    Prize money: 513 380 Kč

    Konečné umístění v SP: 25. místo – 389 bodů (vloni: 8. místo – 703 b.)

    Střelecká bilance: 81,3 % (322 tref/396 ran)

    Co se povedlo: Závěrečný díl Světového poháru v Oslu, kdy zaznamenala páté, desáté a čtvrté místo. Nejlepší výsledky v sezoně přišly až na samotný konec.

    Co se nepovedlo: Z celkového pohledu nepovedená sezona, během níž ani jednou nevstoupila na stupně vítězů a trápila se běžecky i střelecky. V Oberhofu nenastoupila kvůli nemoci, zdravotní potíže měla i v Koreji. Na MS v Hochfilzenu se nedostala ani do stíhacích či hromadných závodů.

  • Lucie CHARVÁTOVÁ (24 let)

    Lucie Charvátová na trati sprintu žen na MS v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    známka: 3

    Prizey money: 141 855 Kč

    Konečné umístění v SP: 53. místo – 101 bodů (vloni: 31. místo – 224 b.)

    Střelecká bilance: 67,3 % (198 tref/294 ran)

    Co se povedlo: Ke konci sezony šla běžecky i výkonnostně výš. Díky rychlému běhu pomohla ve štafetě v Koreji k třetímu místu.

    Co se nepovedlo: Oproti minulé sezoně neudělala výrazný posun. Spíš se naopak bodově propadla. V první části měla i pomalejší běžecké časy, přičemž její střelecká úspěšnost se výrazně nezlepšila. Nadále ani neprolomila své prokletí – co štafeta, to minimálně jedno trestné kolo.

  • Ondřej MORAVEC (32 let)



    Ondřej Moravec se raduje ze druhého místa v závodě SP v KontiolahtiFoto Petr Slavík/Český biatlon

    známka: 1

    Prizey money: 1 351 000 Kč

    Konečné umístění v SP: 12. místo – 597 bodů (vloni: 25. místo – 373 b.)

    Střelecká bilance: 87,5 % (430 tref/491 ran)

    Co se povedlo: Konec dobrý, vše dobré. Od MS, kde získal stříbro z vytrvalostního závodu, se často pohyboval v top 10 a rozhodnutí vypustit SP v Koreji mu pomohlo i k dalšímu druhému místu ve sprintu v Kontiolahti. V závěru ještě atakoval elitní desítku v SP. Na vrcholy sezony měl patent.

    Co se nepovedlo: Kromě SP v Novém Městě se naopak nedokázal do MS výrazně prosadit a ztrácel i po běžecké stránce. Chybami v posledních položkách si odstřelil více medailí na MS.

  • Michal KRČMÁŘ (26 let)


    Michal Krčmář si jde pro svou první medaili v SP v životěFoto EPA

    známka: 2

    Prize money: 729 540 Kč

    Konečné umístění v SP: 17. místo – 498 bodů (vloni: 23. místo – 384 b.)

    Střelecká bilance: 85,9 % (448 tref/521 ran)

    Co se povedlo: Znovu udělal posun ve svém vývoji. Sedmnáctým místem získal své nejlepší umístění v SP v kariéře a po třetím místě v závodě s hromadným startem v Ruhpoldingu bral své první individuální stupně vítězů v kariéře. Dynamika ve finiši z něj přímo srší.

    Co se nepovedlo: Ani jemu nevyšlo MS podle představ. „Navalil jsem si tam na sebe příliš velký tlak a neustál to,“ přiznal. Zkušenosti však může využít příští rok na OH.

  • Michal ŠLESINGR (34 let)

    Český biatlonista Michal Šlesingr se raduje ze zisku stříbrné medaile na Světovém poháru v OberhofuFoto Petr Slavík/Český biatlon

    známka: 3

    Prize money: 594 440 Kč

    Konečné umístění v SP: 22. místo – 422 bodů (vloni: 18. místo – 424 b.)

    Střelecká bilance: 81,4 % (403 tref/495 ran)

    Co se povedlo: Většinu sezony se prezentoval nadprůměrně rychlým během, díky kterému pak bral i ve sprintu v Oberhofu druhé místo.

    Co se nepovedlo: Častokrát si naději na velmi dobrý výsledek odstřelil chybami na střelnici. Sám i přiznal, že mu angažování se v boji proti dopingu zřejmě odebralo určitou koncentraci na vrcholné akci - mistrovství světa v Hochfilzenu.

  • Adam Václavík (23 let)



    Adam Václavík ve stíhačce na MS biatlonistů v HochfilzenuFoto Barbora Reichová (Sport)

    Známka: 3

    Prize money: 0 Kč

    Konečné umístění v SP: 68. místo – 42 bodů (vloni: neklasifikován – 0 bodů)

    Střelecká bilance: 69,9 % (191 tref/273 ran)

    Co se povedlo: Bral první body v kariéře a svým rychlým během se už nyní řadí k nadprůměrným závodníkům. „Občas prý ve mně vidí i nového Eberharda,“ smál se. Vzhledem k jeho věku může být velkou nadějí do budoucna.

    Co se nepovedlo: Nutně musí zapracovat na své střelbě, zejména vestoje, kde má úspěšnost jen 67,3 %. I díky tomu si vzal několik nadějných umístění, včetně nominací do štafety na MS. Však i kvůli tomu začal trénovat jiné najíždění na terč.

  • Jaroslav SOUKUP (34 let)


    Jaroslav Soukup bojuje v Norsku o medailiFoto Barbora Reichová (Sport)

    známka: 4

    Prize money: 40 530 Kč

    Konečné umístění v SP: 63. místo – 52 bodů (vloni: 53. místo – 98 b.)

    Střelecká bilance: 78,4 % (153 tref/195 ran)

    Co se povedlo: Při SP v Novém Městě na Moravě ukázal, že to v něm ještě někde vzadu je a bral své nejlepší výsledky v sezoně. Překvapivě patřil i k rychlejším českým střelcům (29,7 sekund).

    Co se nepovedlo: Běžecky po celou dobu zaostával a po bodové stránce zažil jednu z nejhorších sezon v životě. Nepomohly již ani restarty v IBU Cupu a na MS v Hochfilzenu nebyl ani nominován. I přes pozici bronzového medailisty ze Soči nemá příští OH vůbec jisté.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud