Zdeněk Janda
5. října 2017 • 14:02

Biatlon uvnitř místnosti! Moravec si vyzkoušel létající koberec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V ruce hůlky. Na nohou kolečkové lyže. Pot na čele. Pohled na biatlonového reprezentanta Ondřeje Moravce někde na asfaltovém oválu? Možná. Ale pozor. Díky technologické novince, širokému běžeckému pásu, mohou biatlonisté trénovat i uvnitř v místnosti. Konkrétně v tréninkovém centru v Jablonci. „Je to tréninkový prostředek, který nás může posunout zase dál,“ říká Ondřej Rybář, šéftrenér reprezentace. Včera byl pás slavnostně pokřtěný.



Pomůcka, která váží deset tun. Do místnosti ji pomáhal instalovat speciální jeřáb, musela se vybourat jedna zeď.

„Logisticky to bylo celkově docela náročné,“ tvrdí Rybář. „Létající“ koberec (tak trenažér začali pojmenovávat sami biatlonisté) je umístěn v budově Olympu, Centra sportu ministerstva vnitra. Tedy speciální budovy v Jablonci, v níž jsou pro trénink biatlonu špičkové podmínky. Zatím do něj bylo investováno více než šedesát milionů korun.

Široký pás, na němž mohou trénovat i cyklisté, je jeho poslední chloubou. Včera si ho premiérově vyzkoušel i Ondřej Moravec , trojnásobný olympijský medailista z posledních Her v Soči v roce 2014.

„Byl jsem na tom poprvý, takže to byl trochu nezvyk. Ale měl jsem z toho větší strach,“ pousmál se český reprezentant poté, co celý udýchaný slezl. „Je to unikátní technologie. V kombinaci s normálním tréninkem je to super. Je to věc, díky níž se zase můžeme posouvat. Je to úplně stejný pohyb jako venku,“ libuje si Moravec.

Na pásu se dají simulovat i sjezdy, stejně jako stoupání. Celá obří plocha najednou vyjede nahoru, pak zase dolů…

„Velká výhoda je, že dá skvěle pilovat technika. Trenér vidí závodníka pořád na jednom místě, mohou se zaměřit na detaily,“ říká Rybář, jenž si špičkový trenažér rovněž sám vyzkoušel. Mohou ho využívat nejen biatlonisté, ale i běžci na lyžích. Nebo cyklisté.

Biatlon uvnitř místnosti! Moravec si vyzkoušel létající koberec
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud