10. prosince 2017 • 15:28

Biatlonistky napravily dojem, po bídě mužů dojely ve štafetě šesté

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky na Světovém poháru v Hochfilzenu napravily dojem po bídném vystoupení mužské štafety, která dojela až 18. Ženy ve složení Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Veronika Vítková skončily šesté a od stupňů vítězek je dělilo půl minuty. Nebýt jednoho trestného okruhu po chybách Jislové, výsledek mohl být ještě lepší.



Šestý závod Světového poháru za sebou vyhrály německé biatlonistky, i když nenasadily hvězdu závodů v Östersundu Denise Herrmannovou.

Při absenci zdravotně indisponované Gabriely Koukalové nastoupily Češky v sestavě Eva Puskarčíková, Jislová, Markéta Davidová a Veronika Vítková. Puskarčíková prožívala těžké chvíle po položce vestoje, kdy jediný nesklopený terč při dobíjení trefila až napotřetí.

"Když jsem střílela potřetí, tak jsem se trochu rozklepala, musela jsem si zadřepovat. Naštěstí jsem to trefila a nemusela jsem na trestné kolo," řekla po doběhu České televizi. Díky rychlému závěrečnému kolu ale předávala jako pátá s půlminutovou ztrátou na čelo.

Po trestném kolu Jislové při položce vestoje se Češky v polovině závodu propadly na 11. místo a ztrácely minutu a půl. "Myslím si, že Jessica měla asi nejhorší podmínky na střelbu," řekl České televizi na její adresu trenér českých biatlonistek Zdeněk Vítek.

Markéta Davidová po svém úseku při štafetě SP v Hochfilzenu
Markéta Davidová po svém úseku při štafetě SP v Hochfilzenu

Na rozdíl od stíhacího závodu, při kterém sedmkrát minula, se tentokrát na střelnici dařilo dvacetileté Davidové. Při štafetovém křtu ohněm netrefila jen úvodní ránu vestoje a předávala jako sedmá se ztrátou 13 sekund na čtvrté Rusky. "Já jsem si řekla, že mě nějakých pět malých černých teček nemůže rozhodit a že na ně mám osm nábojů," poznamenala po závodě.

Finišmanka Vítková vyčistila všechny terče vleže, ale odstup na čelo zůstával přibližně stejný. Vestoje dobila jednu netrefenou ránu napodruhé a dovezla českou štafetu na šesté pozici. V běhu se dnes necítila nejlépe. "Jsem ráda, že jsem se vůbec dostala do cíle, protože dneska mě tělo moc neposlouchalo a měla jsem toho plné zuby. Dalo se o to pódium bojovat, ale já jsem se dneska hodně vytrápila na trati," řekla.

Trenér Vítek hodnotil konečné šesté místo pozitivně. "Myslím si, že pro dnešek to byl velice dobrý výkon. Musím holky pochválit, že to uhrály, jak to uhrály," uvedl.

Pořadí na stupních vítězů bylo v Hochfilzenu stejné jako před deseti měsíci na světovém šampionátu. Za německou finišmankou Laurou Dahlmeierovou doběhly s odstupem bezmála 45 sekund Ukrajinky. Třetí skončily Francouzky, i když musely absolvovat dvě trestná kola.

Biatlonisté vyhořeli ve střelbě

Muži ve složení Šlesingr, Moravec, Václavík a Krčmář v nepříznivém počasí naprosto nezvládli střelbu a museli absolvovat pět trestných kol, k tomu dvacetkrát dobíjeli a se ztrátou téměř sedmi minut dojeli osmnáctí, jako poslední z týmů, které nebyly dohnány o kolo. První štafetu sezony naprosto ovládli Norové.

Norové i bez bratrů Böových vyhráli bezmála o dvě minuty před Německem. V obtížných podmínkách, které při závodě panovaly, to byly jediné dvě štafety, které nemusely na trestné kolo.

Norové potřebovali jen devět náhradních nábojů. Ole Einar Björndalen po prvním úseku předával druhý s minimální ztrátou na Němce v belgických barvách Michaela Rösche. Po třetím úseku už měla norská štafeta téměř minutový náskok a finišman Lars Helge Birkeland ho zdvojnásobil. Třetí za Němci skončili Francouzi, kterým chyběl odpočívající Martin Fourcade.

V českém podání štafeta potvrdila trápení mužské části reprezentace v úvodu olympijské sezony. Šlesingr musel hned po střelbě vleže na trestné kolo a propadl se na 22. příčku. Jeho další trestné kolo přišlo po položce vestoje, vzhledem k chybám soupeřů se ale posunul na závěr druhé desítky a nakonec předával jako osmnáctý.

Moravec jako jediný z Čechů solidně střílel. Na každé položce potřeboval po jednom náhradním náboji a vytáhl štafetu na jedenácté místo. Mladík Václavík se také nevyhnul trestnému kolu, ale jedenáctou příčku udržel. Ztráta Čechů na čelo už ale narostla na bezmála pět minut, na desítku ztráceli zhruba minutu.

Ani Krčmářovi se ale na střelnici nedařilo. Vleže spotřeboval všechny tři náhradní náboje, vestoje mu ani ty nestačily a musel na dvě trestná kola. Češi se propadli na osmnácté místo. Byli poslední ze štafet, které nebyly staženy ze závodu kvůli dostižení o kolo. Vzhledem k velkým odstupům se to v neděli stalo hned osmi kvartetům včetně domácích Rakušanů.

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) 1:14:36,4 (0+9), 2. Ukrajina (Vita Semerenková, Džymová, Valj Semerenková, Pidhrušná) -44,9 (0+5), 3. Francie (Dorinová Habertová, Aymonierová, Braisazová, Bescondová) -1:04,5 (2+13), 4. Rusko -1:09,0 (0+9), 5. Švýcarsko -1:25,7 (2+12), 6. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) -1:34,1 (1+12).

Muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Norsko (Björndalen, L'Abee-Lund, Bjöntegaard, Birkeland) 1:21:21,8 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) -1:54,9 (0+17), 3. Francie (Beatrix, Desthieux, Jacquelin, Fillon Maillet) -2:34,0 (3+13), 4. Švédsko -2:54,8 (3+12), 5. Itálie -3:19,1 (2+12), 6. Ukrajina -3:24,0 (1+12), ...18. ČR (Šlesingr, Moravec, Václavík, Krčmář) -6:45,9 (5+20).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud