Ivo Pospíšil
30. ledna 2012 • 20:45

Ruský král, který mlžil. To je sedminásobný mistr Evropy Pljuščenko

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je fenomenálním krasobruslařem, který povýšil na skvělého herce. S ublíženým výrazem předstíral, jak je mu boj o evropský titul volný a že předvede jen lehčí skoky. Místo toho ale Jevgenij Pljuščenko zářil jako král. „A tím opravdu jsem,“ usmíval se blonďatý Rus, když navzdory zranění získal sedmé zlato z ME. Češi Michal Březina a Tomáš Verner skončili po pádech bez medaile na čtvrtém, respektive pátém místě.



Dokroužil závěrečnou piruetu, nasadil uhrančivý pohled a s posledním tónem Tanga de Roxanne uvolnil skryté emoce.

Nečekal na soukromí, se zatnutou pěstí kýval hlavou už na ledě a křičel: „Da, da.“ A to i ve chvíli, kdy mu rozhodčí teprve udělovali za potlesku zaplněného zimního stadionu v Sheffieldu body. Výsledek 261,23 bodu nakonec Jevgenije Pljuščenka suverénně vyšvihl na vrchol.

„Díky všem. Rozhodčím za body, fanouškům za podporu, pořadatelům za organizaci i tomu poslednímu člověku v hotelu. Vše je najednou tak fantastické a věřte mi, že jsem na sebe pořádně pyšný,“ křičel do mikrofonu.

Těžko uvěřit, že to byl ten samý muž, který předtím působil místo vládce spíše jako schlíplý lokaj.

Plačtivý výraz, lamentování na zranění i veřejné vyhlašování, že bude kvůli bolavému menisku, který tlumil injekcemi, skákat jen trojité skoky.

„A když nevyhraji? No a co. Medailí už mám doma dost,“ odbýval otázky.

Kalil vodu, neboť jeho show připomínala návrat krále. Elegantní, nepochybný a právoplatný. I s ukázkově vystřiženým čtverným toeloopem. Toho, který nechtěl skákat. Toho, při němž spadli i čeští zástupci Tomáš Verner a Michal Březina.

„Říká se o mně, že jsem král, tudíž jsem to chtěl dokázat. Dát všem najevo, že ještě dalších pár let nikoho před sebe nepustím,“ vyznával se devětadvacetiletý šampion, jehož každý krok byl v přesném rytmu propracované choreografie.

Navzdory komentářům, že jméno Pljuščenko znamená někdy u rozhodčích sem tam ten bod navíc, tentokrát byla jeho dominance nezpochybnitelná.

„Zase nám ukázal, jak se závodí. Samozřejmě, těch 261 bodů v součtu obou jízd je trochu nadhodnocené, jenže když si vzpomenu, jak se trápil v kvalifikaci a krátké jízdě, tak se před ním musíme všichni hluboce uklonit,“ uznal i Tomáš Verner, jenž skončil celkově pátý.

„Přijel, zajezdil, sebral zlato a zase odjel. Je to pro nás další varování, abychom s tím něco udělali,“ krčil rameny český reprezentant.

Byl to vůbec víkend ruské nadvlády, kterou ještě v Anglii potvrdil druhý Rus Artur Gačinskij. V osmnácti letech prý jeho nástupce. Jenže i on ztrácel propastných téměř patnáct bodů. Na krále v tu chvíli neměl nikdo.

„Psal jsem tu teď část historie. A až budu zdravý, můžu být ještě lepší. Doufám, že vám všem budu takto mávat i na olympiádě v Soči,“ dodal Pljuščenko ze stupně vítězů. Na operaci s meniskem tak může odcházet s lehkým úsměvem na rtech.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud