Ilona Kolářová
15. ledna 2016 • 13:03

Tvrdý osud šampionky. Pykala dva roky za doping přítele, který plakal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho byla mimo skoky a piruety, teď se vrací. Carolina Kostnerová, někdejší mistryně světa v krasobruslení, se v japonské Ósace objeví na ledě po téměř dvouleté přestávce, kdy si odpykávala trest za doping. Potrestaná byla za to, že kryla při používání zakázaných látek svého přítele, olympijského vítěze v chůzi Alexe Schwazera. Ten se přitom dušoval, že v tom byla nevinně.



Osmadvacetiletá italská krasobruslařská hvězda Carolina Kostnerová naváže na přerušenou kariéru ode dneška na závodech v japonské Ósace a bude usilovat o start na březnovém světovém šampionátu v Bostonu.

Kostnerová, která mimo jiné získala bronz na olympijských hrách v Soči a je světovou šampionkou z roku 2012, sama nedopovala. Zákaz startu na 21 měsíců dostala za to, že svému dnes už bývalému partnerovi, olympijskému vítězi v chůzi Alexu Schwazerovi, údajně pomáhala vyhýbat se dopingovým kontrolám. Obvinění vždy popírala a taky její snoubenec litoval, že se s ním svezla do propasti. „Je mi to líto. Nebyla to její vina,“ dušoval se Schwazer.

Trest byl pro ni hodně tvrdý, byť se pořád snižoval. Žalobce CONI (Italského olympijského výboru), podle něhož Kostnerová o Schwazerově dopingu věděla a pomáhala mu vyhýbat se kontrolám, původně požadoval krutý ortel na čtyři roky a tři měsíce. Pak ho snížil na dva roky a tři měsíce.

Antidopingový soud v Lausanne, k němuž se krasobruslařka odvolala, nakonec vynesl ještě mírnější verdikt na 21 měsíců, který doplnil pokutou tisíc eur (28 tisíc korun). Zákaz činnosti platil zpětně od 1. dubna 2014 a vypršel tak na začátku roku.

Schwazer, jenž na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 ovládl chodecký závod na 50 kilometrů, byl o čtyři roky později vyloučen z londýnské olympiády poté, co měl těsně před ní na tréninkovém kempu pozitivní test na EPO. Chodec se následně k dopingu přiznal, dostal trest na tři a půl roku a ukončil kariéru.

EPO měl v ledničce jako vitamíny

Během duševní očisty na tiskové konferenci prozradil se slzami v očích i to, jak se mu podařilo schovat krevní doping ve společné domácnosti se snoubenkou Kostnerovou. „Byl v krabici s vitaminy v ledničce,“ uvedl sportovec, který měl v Londýně obhajovat olympijské zlato na 50 km trati.

Prozradil, že EPO koupil v Turecku a používat se ho naučil s pomocí informací na internetu. Italský chodec začal zakázané látky brát v létě 2011, před závody v Luganu a Dudincích v roce 2012 si vzal testosteron i EPO. Schwazer dále přiznal, že o jeho dopingu věděl lékař národního atletického svazu. Od něj dostal již v roce 2008 radu používat inhalátor na astma, přestože jím netrpěl. Chodec upravoval svůj pohyb tak, aby jej kontrola zastihla čistého a hned po ní začal brát zakázané látky.

Pomáhala mu v tom všem hvězdná krasobruslařka třeba jen proto, že ho milovala? Nebo se stala nevinnou obětí, která to odskákala spolu s partnerem? To už je teď celkem jedno, dva roky kariéry jsou nenávratně pryč.

Na evropský šampionát v lednu v Bratislavě, kde by mohla Kostnerová bojovat už o šestý titul, se nestihla kvalifikovat, ale start v Bostonu na MS považuje za reálný. Možná by si tam mohla rozšířit i sbírku medailí – ke světovému zlatu z roku 2012 přidala ještě dvě bronzové a tři stříbrné medaile. A jako další cíl si Italka vytýčila olympijské hry v roce 2018.

Šťastný pár před dopingovou aférou. Krasobruslařka Carlina Kostnerová a chodec Alex Schwazer.
Šťastný pár před dopingovou aférou. Krasobruslařka Carlina Kostnerová a chodec Alex Schwazer.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud