Martin Hašek
2. února 2011 • 17:50

Lyžařský svaz se omlouvá za Neumannovou

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemáme s tím nic společného, to je hlavní sdělení, které obsahuje dopis lyžařského svazu mezinárodní federaci FIS. Prezident organizace Lukáš Sobotka ho včera odeslal v souvislosti s aférou kolem tabule hanby, kam minulý týden Kateřina Neumannová zařadila některé význačné představitele FIS.



Nejvyšší představitelé lyžařského svazu zahlazují důsledky vystoupení šéfky libereckého mistrovství světa, která minulý týden označila tři členy FIS jako spoluviníky dluhů za šampionátem, který řídila. Pod dopisem FIS jsou podepsaní svazový prezident Lukáš Sobotka a generální sekretář Petr Graclík.

Kateřina Neumannová v zajetí novinárůFoto Barbora Reichová Sport
„Je to informace o tom, že to byla soukromá akce Kateřiny a svaz na tom neparticipoval,“ řekl Sportu Sobotka. „Nebyli jsme konzultovaní a nijak jsme se toho neúčastnili. Svaz s tou akcí nemá nic společného, je to čistě záležitost Kateřiny Neumannové.“

Neumannová minulý týden na tiskové konferenci pověsila fotografi e členů FIS včetně jejího prezidenta Gian Franka Kaspera na tabuli tzv. Týmu vícenákladů, což v zahraničí vzbudilo údiv. V českém lyžařském prostředí teď panují obavy z negativních důsledků její akce, včetně menší ochoty FIS přidělovat Česku závody Světového poháru.



„Člen předsednictva FIS Roman Kumpošt byl dotazován přímo prezidentem Kasperem, co to mělo být. Rozhodli jsme se, že napíšeme krátkou informaci,“ vysvětlil Sobotka.

„Nemyslím, že bylo vhodné ukazovat fotky lidí, kteří tam byli ukazováni. Distancujeme se od toho, o ničem takovém jsme nevěděli.“ Liberec dostal dvě miliardy korun na výstavbu infrastruktury, hospodaření šampionátu však skončilo schodkem ve výši 112 milionů korun, což ztížilo organizaci dalších sportovních soutěží ve městě.

Kdo může za liberecké dluhy?Foto spo


Poznávají to i pořadatelé evropské olympiády mládeže EYOWF, která v Liberci začne v neděli 12. února za účasti nejmocnějšího muže světového sportu - prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquese Roggeho.

Mezi čestnými hosty budou i slavná německá krasobruslařka Katarina Wittová nebo Vlade Divac, bývalá hvězda NBA a dnes šéf srbského olympijského výboru.



„Samozřejmě jsme s tím byli konfrontováni při jednáních s partnery a dodavateli z hlediska platební kázně,“ vysvětlil prezident organizačního výboru Roman Kumpošt. „Ve většině případů máme požadavky na vyšší zálohové platby. Bereme to jako fakt.“

Rozpočet evropské olympiády mládeže činí 157 milionů korun, což je přibližně pětina rozpočtu organizačního výboru libereckého mistrovství světa v lyžování. 70 miliony korun přispěl Liberecký kraj, 50 milionů korun získali organizátoři jako dotaci z Evropské unie, zbytek sumy pokryjí účastnické poplatky a sponzoring.

„Liberec se v poslední době spojuje s pejorativním nádechem. Byli bychom velice rádi, aby tato akce vnímání změnila, aby přinesla nový náhled na pořádání významných akcích v České republice,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Kateřina Neumannová na tiskové konferenci
Kateřina Neumannová na tiskové konferenci

 

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud