5. listopadu 2008 • 16:34

Budou během MS v Liberci dopravní zácpy?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro pořadatele mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci bude klíčové, aby udrželi v obou směrech průjezdnou rychlostní komunikaci R35, která vede do stotisícového města od Prahy a od Turnova.



Pokud by se ucpala, hrozil by v Liberci a okolí dopravní kolaps. Novinářům to dnes řekl manažer organizačního výboru MS pro dopravu Tomáš Pochop.

"V případě, že hustě sněží, dostávají se kamiony na cestě do Liberce po R35 do velkých problémů v kopcích pod Žďárkem a nad Rádelským mlýnem. V podobném počasí je budou policisté v době mistrovství zastavovat již v Příšovicích u Turnova a do Liberce je pustí až poté, co silničáři sníh z rychlostní komunikace odstraní," uvedl Pochop.

Oficiální tréninky začnou 16. února, první závody 18. února a šampionát skončí 1. března. V okolí běžeckého areálu ve Vesci se na krátkém úseku rychlostní komunikace zúží do dvou pruhů již 9. února a před dopravním omezením se dají z obou stran očekávat kolony vozidel.

Z rychlostní komunikace povedou přístupové cesty ke dvěma parkovištím pro návštěvníky mistrovství světa. Na každé z nich se vejde 4000 aut. První připraví pořadatelé na čtyřpruhové silnici I/14 na úseku od rychlostní komunikace R35 ke kruhovému objezdu v Kunraticích, druhé na letišti v Liberci - Ostašově.

K letišti řidiči dojedou z rychlostní komunikace R35 přes kruhové objezdy v Růžodole, před nimiž se však ve špičkách tvoří kolony aut již nyní. Při mistrovství světa doprava ještě více zhoustne.

Během šampionátu se motoristé nedostanou do Jablonce po uzavřené silnici přes Kunratice a zůstane pro ně volná komunikace přes Vratislavice nebo úzké vozovky přes Lukášov a Bedřichov.

"Silnice přes Kunratice musí zůstat volná pro hasiče a další složky záchranného systému. Řidičům poslouží k cestě do Jablonce i rychlostní komunikace R35, před Hodkovicemi z ní odbočí k Rychnovu," konstatoval Pochop.

Dopravní omezení postihnou při mistrovství světa většinu řidičů v rozsáhlé oblasti pod skokanskými můstky na Ještědu, v okolí veseckého běžeckého areálu a vysokoškolských kolejí, kde budou bydlet sportovci. V centru Liberce začnou dopravní uzávěry platit 9. února a potrvají do 6. března.

"Problémy očekáváme nárazově hlavně na R35 u Vesce a v ulicích kolem železničního nádraží a Tipsport arény. Kdo z libereckých řidičů jenom trochu může, měl by během mistrovství světa používat městskou hromadnou dopravu, aby se silnice co nejvíce uvolnily," upozornil vedoucí odboru dopravy na libereckém magistrátu Pavel Rychetský.

Mistrovství světa se koná v době, kdy přes Liberec pravidelně míří do Krkonoš na zimní prázdniny němečtí a nizozemští turisté. Především při sobotním střídání turnusů každoročně komplikují dopravu na trase Hrádek nad Nisou - Liberec - Jablonec nad Nisou - Tanvald - Harrachov. Na dobu konání mistrovství světa připadne třetí a čtvrtá únorová sobota.

"Liberec je velké město a při mistrovství světa se mu dopravní problémy nevyhnou. Děláme však všechno proto, abychom je co nejvíce omezili," prohlásil mluvčí organizačního výboru mistrovství světa Zdeněk Soudný.

Podle Pochopa se o řízení dopravy v Liberci postará 283 policistů se 140 vozy. Na výjezdy k nehodám nasadí policie osm skupin, uvažuje se i povolání těžkotonážního vozidla na vyprošťování havarovaných nákladních aut nebo autobusů.

Na mistrovství světa se v Liberci uvolnil stát přes 1,1 miliardy korun. Město Liberec dalo 380 milionů a Liberecký kraj 150 milionů korun. Asi 400 až 450 milionů korun utratí pořadatelé během MS a těsně před ním a po něm.

Musejí je získat sami například prodejem marketingových práv a vstupenek nebo od sponzorů.

Články odjinud