26. listopadu 2009 • 10:07

Kumpošt neuspěl. Vyhazov z Liberce byl legální

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výměna šéfa mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, při které byl Roman Kumpošt nahrazen Kateřinou Neumannovou, proběhla podle Nejvyššího správního soudu (NSS) v souladu se zákonem.



NSS zamítl kasační stížnost odvolaného Kumpošta, který žalobou napadl postup ministerstva školství. Právě to do funkce místo něj prosadilo lyžařku Kateřinu Neumannovou.

Městský soud v Praze loni Kumpoštovu žalobu na ochranu před nezákonným zásahem zamítl. Nyní mu nevyhověl ani Nejvyšší správní soud.

Kumpošt ČTK řekl, že rozhodnutí ještě neobdržel. "Počkám na písemné odůvodnění," uvedl. Nadále však trvá na tom, že postup ministerstva spravedlnosti byl nezákonný. Úřad podle něj neměl právo zasáhnout tímto způsobem do činnosti nevládní organizace. NSS zatím na webových stránkách zveřejnil jen zkrácené znění svého rozhodnutí.

Prezidentka organizačního výboru MS v klasickém lyžování v Liberci 2009 Kateřina Neumannová. Prezidentka organizačního výboru MS v klasickém lyžování v Liberci 2009 Kateřina Neumannová.Foto ČTK

Kumpošt se velkou měrou zasloužil o to, že Liberec po mnohaletém úsilí získal pořadatelství mistrovství světa, které se uskutečnilo letos v únoru a březnu. Už v létě 2007 jej ale odvolali z čela organizačního výboru, kde ho nahradila Neumannová.

Kumpoštův odchod si v podstatě vynutila tehdejší ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová. Kdyby Kumpošt ve funkci zůstal, ministerstvo by neposlalo pořadatelům další peníze na dostavbu areálů ve Vesci a na Ještědu.

Kumpošt žalobu podal před dvěma lety po seznámení s výsledky auditu hospodaření přípravného výboru. Audit podle něj prokázal, že tým pod jeho vedením neudělal žádnou závažnou chybu. Ministerstvo školství však tehdy tvrdilo opak, audit podle úředníků dokázal oprávněnost Kumpoštova odvolání.

Šampionát pod vedením Neumannové nakonec provázely dobré ohlasy sportovců, odborníků i diváků. Objevily se však i finanční potíže. Podle médií skončilo hospodaření se ztrátou 81,298 milionu korun. Někteří věřitelé se údajně domáhají zaplacení svých pohledávek u soudu.

Stát věnoval spolu s městem Liberec a Libereckým krajem na pořádání únorového šampionátu přes dvě miliardy korun. Ministerstvo školství podle prověrek Nejvyššího kontrolního úřadu podhodnotilo finanční i organizační náročnost celé akce.

 

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud