14. února 2017 • 14:27

Ledecká a spol. vypadli na MS v soutěži družstev, vyhrála Francie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistry světa v soutěži družstev se ve Svatém Mořici stali lyžaři Francie. Ve finále porazili kvarteto Slovenska, jež získalo první medaili v historii šampionátů. Český tým ve složení Ester Ledecká, Kryštof Krýzl, Martina Dubovská, Ondřej Berndt vypadl hned na úvod soutěže v osmifinále po porážce 1:3 s Norskem.



Francie zdolala ve finále Slovensko, které táhly především elitní slalomářky Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová, až díky součtu nejlepších dvou časů. Na jízdy skončil duel vyrovnaně 2:2. Bronz získalo Švédsko, jež už ve čtvrtfinále vyřadilo obhájce titulu Rakušany i s lídrem Světového poháru Marcelem Hirscherem.

V souboji s Norskem získal jediný český bod v poslední jízdě Berndt za rozhodnutého stavu 0:3 po výhře nad Aleksanderem Aamodtem Kildem. Vyřazovací duel zahájila Ledecká těsným soubojem s Kristin Lysdahlovou. Česká debutantka na MS, které mohl dnešní paralelní slalom připomínat její závody ve snowboardingu, v závěru mocně dotahovala a prohrála o pouhé tři setiny sekundy.

V druhé jízdě zaostával Krýzl za Leifem Kristianem Haugenem a v závěru český lyžař neprojel brankou. Krýzl byl v družstvu jediným pamětníkem senzačního vítězství české čtveřice ve finále SP v Garmisch-Partenkirchenu 2010. Postup Norska pečetila Maren Skjöldová, jež zdolala o devět setin sekundy Dubovskou. Čeští lyžaři tak skončili ve stejné fázi soutěže jako před dvěma lety v Beaver Creeku.

Alexis Pinturault, Tessa Worleyová, Adeline Baudová Mugnierová, Mathieu Favire se postarali o druhé francouzské zlato v této disciplíně po triumfu na MS 2011. Ve finále vyhrály své souboje slovenské ženy a francouzští muži, kteří předčili Andrease Žampu a Mateje Faláta. Ve prospěch Francouzů v součtu nejlepších dvou časů hovořilo osm setin sekundy. V duelu o třetí místo porazilo Švédsko 3:1 domácí Švýcary.

Zklamáním skončil závod pro úřadující šampiony Rakušany a jejich lídra Hirschera, jenž den poté, co o setinu sekundy přišel o zlato z kombinace, nevyhrál ani jednu ze svých dvou jízd. V úvodním souboji s Belgií ho dokonce porazil Dries van den Broecke, jenž má na kontě pouhých pět startů ve Světovém poháru, zatímco Hirscher má v SP pět celkových prvenství.

Ve středu je na mistrovství světa ve Svatém Mořici volný den, šampionát pokračuje ve čtvrtek obřím slalomem žen.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici (Švýcarsko):

Závod družstev:

1. Francie (Baudová Mugnierová, Worleyová, Faivre, Pinturault), 2. Slovensko (Velez-Zuzulová, Vlhová, Falát, Andreas Žampa), 3. Švédsko (Hansdotterová, Pietiläová-Holmnerová, Hargin, Myhrer), 4. Švýcarsko, 5. Rakousko, Norsko, Kanada, Itálie, 9. ČR (Ledecká, Krýzl, Dubovská, Berndt), Belgie, Slovinsko, Rusko, Chorvatsko, USA, Německo, Argentina.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud