13. února 2009 • 15:36

Francouzi vsází na Grangeho

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzští fanoušci se již nemohou dočkat nedělního slalomu mužů na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování. Věří, že na závěr šampionátu ve Val d'Isere budou moci oslavovat zlatou medaili, protože hlavním favoritem je domácí hvězda Jean-Baptiste Grange.



Francouzská výprava na šampionátu dosud vybojovala dvě stříbra díky Marii Marchandové-Arvierové v super-G a Julienu Lizerouxovi v superkombinaci.

Fanoušci by však rádi na domácí půdě slavili zlato. Nejenže by tak Francie měla prvního mistra světa od roku 2001, kdy v super-G vyhrála Régine Cavagnoudová, ale zároveň by prožila nejúspěšnější šampionát od roku 1974.

Grangeovy výkony v dosavadním průběhu sezony dávají na splnění francouzského snu velké naděje. Z osmi slalomů, které od listopadu jel, dva vyhrál a dvakrát byl druhý.

V pořadí slalomu ve Světovém poháru jasně vede před Chorvatem Ivicou Kosteličem, který do nedělního závodu kvůli zranění zad nezasáhne."Je pravda, že jsem zatím na šampionátu nic moc nepředvedl," uvedl Grange, který byl sedmý v obřím slalomu a superkombinaci nedokončil.

"Ale slalom je má parádní disciplína a chci pro Francii získat zlato. Neznamená to však, že se mi to povede. Na sjezdovce Bellevarde se může stát cokoli," připomněl obtížnost místních tratí.

Čtyřiadvacetiletý lyžař se bude čelit silné konkurenci především rakouských slalomářů, kteří do závodu nastoupí již s klidnou hlavou. Benjamin Raich dnes v obřím slalomu odvrátil historickou blamáž, když pro lyžařskou velmoc získal první mužskou medaili.

Reinfried Herbst a Manfred Pranger tak nebudou muset bojovat s tlakem z nutného úspěchu. "Mám za sebou dobré výsledky, ale to ještě není záruka, že i tady budu na stupních vítězů," uvedl třicetiletý Herbst, stříbrný slalomář z olympiády v Turíně.

Medailové ambice má i obhájce stříbra z Aare Ital Manfred Mölgg, který formu potvrdil vítězstvím v posledním slalomu před mistrovstvím v německém Ga-Pa. Výhrou v obřím slalomu se mezi favority zařadil i Švýcar Carlo Janka.

Do slalomu zasáhnou také čeští reprezentanti Kryštof Krýzl, který v druhém kole obřího slalomu na šampionátu předvedl šestou nejrychlejší jízdu, a Filip Trejbal.

Juniorský mistr světa si odbude premiéru ve Val d'Isere a 16. místo z minulého šampionátu bude obhajovat jen tři týdny po operaci slepého střeva.První kolo mužského slalomu začne v neděli v 10:00, start druhého je naplánován na 13:30. Závod vysílá přímým přenosem ČT4 Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud