13. února 2009 • 16:23

Záhrobská chystá útok na medaili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dobré počasí a lepší viditelnost než při obřím slalomu si přeje Šárka Záhrobská při sobotním slalomu speciál, v němž bude ve francouzském Val d'Isere obhajovat titul mistryně světa.



Podle jejích slov nic nebrání tomu, aby na cenný kov zaútočila."Všechno je v pořádku," řekl dnes ČTK její kouč Petr Záhrobský. Jeho dcera si dopoledne ještě naposledy zatrénovala, mezi brankami jela celkem šestkrát na čas.

Několik soupeřek české favoritce ubylo. Před sezonou se zranila Marlies Schildová z Rakouska. Na poslední chvíli se rozhodla nestartovat její krajanka Nicole Hospová, která se vrátila po operaci kolena a v obřím slalomu se jí nedařilo.

Se zraněným palcem se potýká Američanka Lindsey Vonnová, vedoucí žena Světového poháru, která až dnes oznámila, že nastoupí. Kvůli zranění kolena odjela domů z Francie Slovenka Veronika Zuzulová.

Největší favoritkou zůstává vedoucí žena SP ve slalomu Němka Maria Rieschová, která však bude pod tlakem, neboť na šampionátu byla zatím nejlépe čtvrtá v superkombinaci.

Letos ale vyhrála čtyři ze sedmi slalomů. "Tentokrát se to podaří," slíbila. Velkou adeptkou na medaili je také Finka Tanja Poutiainenová, čtvrtá žena v pořadí slalomu SP.

"Že můžu mít medaili, ale samozřejmě neznamená, že o ni určitě budu bojovat," prohlásila Záhrobská. Stát se prý může všechno. "Potěšila by mě, to ano, i když konkrétní ambice nemám," řekla obhájkyně titulu ve Val d'Isere českým novinářům.

Zatím ji závod nechává neznervózňuje. "Beru to jako každý jiný závod," zopakovala.Večer si prý dopřeje vydatnou stravu, aby měla energii. Počítá, že ráno vstane kolem šesté hodiny.

"Než se to všechno připraví, rozjezdím se, prohlédnu trať," uvedla. Věří v lepší počasí, než panovalo na náročné sjezdovce Bellevarde při čtvrtečním obřím slalomu.

Medaili ve slalomu může získat na třetím MS za sebou. V roce 2005 v Borminu vybojovala bronz. Obhájit titul se v minulosti povedlo jen dvěma lyžařkám.Spolufavoritky Záhrobská jmenovat nechtěla.

"To je ošidné, nikdy nejmenuji, kdo má šanci vyhrát. Stává se, že někdo překvapí, nechám se překvapit tedy i já," vyložila. "Samozřejmě, že některé holky mají větší šance a některé menší, ale někdy se stává, že ostatní favoritkám vypálí rybník.

V obřáku také nikdo asi netipoval Hölzlovou na vítězství," uvedla čtyřiadvacetiletá lyžařka. Velký zájem ve Val d'Isere je o Vonnovou, která vyhrála dvě disciplíny, ale obří slalomu nejela, protože byla na operace se zraněným palcem. Až dnes odpoledne po tréninku se rozhodla. V závodě bude mít speciální dlahu a prst nehybný.

"Jela čtyřikrát a bylo to dobré," řekl hlavní kouč amerického Jim Tracy. "A hlavně, ona chce jet," prohlásil. Vonnová si zranila prst o rozbité šampaňské při oslavě zlata ze sjezdu.

Vedle Záhrobské pojede z českých lyžařek také mladá Nikol Kučerová, zkušena Eva Kurfürstová. Naopak z Val d'Isere už odjela kvůli bolavému kolenu Lucie Hrstková, stejné zranění před šampionátem vyřadilo Petru Zakouřilovou. Start závodu je v 10:00, druhé kolo se pojede v 13:30.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud