Martin Hašek
17. dubna 2014 • 13:47

Bauer pokračuje! Žene ho vidina medaile na MS ve Falunu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentační tým běžců na lyžích prochází na začátku nového olympijského cyklu zásadní proměnou, ale dvě hlavní osobnosti zůstávají. Trenér Miroslav Petrásek, který je ve funkci už 14 let, byl Radou úseku ve funkci potvrzen i pro další sezonu. S tou počítá i týmová hvězda Lukáš Bauer, jenž si dal za cíl medaili z mistrovství světa 2015 ve Falunu.



Z nejslavnější generace českého běžeckého lyžování už zbyl Lukáš Bauer sám. V šestatřiceti letech ale stále má dost motivace, aby ještě bojoval s elitou Světového poháru.

„Moje rozhodnutí dospělo do toho, že se jednoznačně cítím být závodníkem. I rodina, která by byla ráda, abych trávil víc času doma, si úplně nedovedla představit, že bych ze dne na den skončil,“ říká Bauer.

Trojnásobný olympijský medailista po sezoně zvažoval, kam nasměřovat svou budoucnost. Pomohla mu vydařená poslední zima, v které vyhrál závod Světového poháru v Kuusamu nebo byl pátý na olympijské klasické patnáctce. I proto má i dál zájem reprezentovat, i když se nehodlá vzdát své nové vášně pro dálkové běhy.

„Mým cílem je zvýšit počet závodů v dlouhých distancích, zároveň chci ale normálně absolvovat závody Světového poháru,“ líčí Bauer. „Jako vrchol sezony jednoznačně vidím mistrovství světa ve Falunu. Rád bych se připravil tak, abych tam bojoval o medaili. Ten cíl je hodně vysoký a bude k němu hodně těžká a trnitá cesta. Ale chci závodit, chci prásknout do koní.“

Bauer se ještě musí domluvit na další spolupráci se svazem a s Duklou, kde mu končí dosavadní smlouvy.

„Pokud se domluvíme, nechci si dávat horní limit. Cíl bych si chtěl nastavit na celý olympijský cyklus,“ říká Bauer.

Takové plány špičkového závodníka těší reprezentačního trenéra Miroslava Petráska, který byl potvrzen jako reprezentační trenér pro příští sezonu. Petrásek, který národní tým vede už od roku 2000, přitom před rokem oznámil, že ve funkci po olympiádě v Soči pokračovat nehodlá.

Lukáš Bauer s trenérem Miroslavem Petráskem. Jejich spolupráce bude pokračovat možná až do olympiády v Koreji Lukáš Bauer s trenérem Miroslavem Petráskem. Jejich spolupráce bude pokračovat možná až do olympiády v KorejiFoto Jaroslav Legner (Deník Sport)

„Domníval jsem se, že budu moct pokračovat jako bafuňář na Dukle. To padlo, a tak jsem se nazpátek přihlásil o trénování,“ vysvětluje Petrásek. „Na Dukle jsou jednoleté smlouvy. Ale pokud se mi podaří nastolit dobrou atmosféru s cíli, které mi vedení dalo, tak bych uvítal čtyři roky.“

Petrásek už nemůže počítat se sedmatřicetiletým Jiřím Magálem, který ukončil kariéru. V A týmu chybí také Ondřej Horyna s Dušanem Kožíškem. V reprezentaci zůstávají opory Martin Jakš a Aleš Razým a od nové sezony je doplní mladí nováčci Petr Knop, Jakub Kordač a Jakub Gräf.

„Mám tam polovičku mladých kluků, důraz by měl být s výhledem na další olympiádu, aby tam byli další závodníci, kteří by byli schopní velice dobře zazávodit na vrcholných akcích. Hlavním cílem bude nahrazovat generaci, která po letošní olympiádě kromě Lukáše skončila.“

Klíčové pro fungování týmu bude vytvořit podmínky Bauerovi, který plánuje jezdit dálkové závody, ale je připraven se soustředit na světový šampionát. Bude ale vyžadovat osobní přístup a možnost upravovat si trénink a účast na reprezentačních soustředěních podle svých potřeb.

„Pokud bude chtít zůstat v reprezentaci, cíl bude jasný, dobře reprezentovat na mistrovství světa. O tom, jakou formou k tomu dojde, bude debata. Ale myslím, že jakákoli varianta, že se Lukáš zúčastní mistrovství světa, je pro běžecké lyžování velice dobrá,“ říká Petrásek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud