9. října 2014 • 13:11

Hvězdný lyžař Northug jde do vězení. Za řízení v opilosti na 50 dní

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavný norský běžec na lyžích Petter Northug byl za květnovou autonehodu pod vlivem alkoholu odsouzen k 50 dnům vězení. Dvojnásobný olympijský vítěz a devítinásobný mistr světa navíc zaplatí pokutu 22.500 eur (618.000 korun).



Opilý Northug na jaře havaroval s vozem Audi A7 a opustil místo nehody, při které byl zraněn jeho spolucestující. Policejní vyšetřování ukázalo, že osmadvacetiletý lyžař měl v těle 1,65 promile alkoholu. Musel proto počítat s nepodmíněným trestem, který se v Norsku uděluje při překročení 1,2 promile. Na kruhovém objezdu v Trondheimu, kde byla rychlost omezena na 40 km/h, jel před nehodou 80 až 90 km/h.

Northug zpočátku tvrdil, že vůz neřídil, ale později se přiznal. "Zpětně vidím, že nepravdivá výpověď na policii byla chybou. Když jsem se na policejní stanici probudil, byl jsem v šoku a nebyl schopen chápat, co se děje," řekl lyžař u soudu podle televizní stanice NRK.

Dvojnásobný vítěz Světového poháru může požádat o to, aby si mohl trest odpykat až po sezoně, jejímž vrcholem bude v únoru světový šampionát ve Falunu. Podle agentury Reuters by Northug nejspíš do vězení v nejbližší době ani nastoupit nemohl, protože norské věznice jsou plné a řada odsouzených na výkon trestu čeká. V září se dokonce Norsko dohodlo s Nizozemskem na pronájmu vězeňských cel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud