Martin Hašek
28. prosince 2014 • 04:40

Zlomí Koudelka rakouskou nadvládu? PĚT favoritů Turné čtyř můstků

Vstoupit do diskuse
0
  • Roman Koudelka je jedním z velkých favoritů tradičního Turné čtyř můstkůRoman Koudelka je jedním z velkých favoritů tradičního Turné čtyř můstkůFOTO: ČTK

    Bude to thriller, který fanouškům osvěží sváteční dny na přelomu roku. Forma skokana na lyžích Romana Koudelky dává Česku po devíti letech naději na další celkový triumf na slavném Turné čtyř můstků. Po parádních výsledcích v úvodu zimy patří mezi největší favority. Ani zdaleka však není sám. Kdo může na Turné útočit?

  • Roman Koudelka (ČR, 25 let)

    Jeho druhé místo v průběžném pořadí Světového poháru je solidním zastíracím manévrem. Koudelka už letos vyhrál tři závody, v posledních třech soutěžích neslezl ze stupňů vítězů. Světový pohár nevede o pouhé dva body jenom proto, že vynechal dva závody v Rusku.

    Koudelka létá v největší formě svého života, do níž se propracoval po roce usilovné práce, která vystřídala vážné problémy s páteří. Pomohl mu návrat rakouského kouče Richarda Schallerta, je na tom skvěle fyzicky, umí šikovně manévrovat ve vzduchu a těší se přízni bodových rozhodčích. Nejdůležitější stránkou jeho úspěchu je ale mentální síla a klidné sebevědomí.

    Může Roman Koudelka jako třetí Čech v historii Turné čtyř můstků? Může Roman Koudelka jako třetí Čech v historii Turné čtyř můstků?Foto ČTK

  • Anders Fannemel (Norsko, 25 let)

    Norský skokan Anders Fannemel se raduje z triumfu na Světovém poháru v Rusku Norský skokan Anders Fannemel se raduje z triumfu na Světovém poháru v RuskuFoto EPA
    Pochází z nadšené biatlonové rodiny, ale ve třinácti letech se rozhodl pro skoky na lyžích. A dotáhl to až na současného lídra Světového poháru, i když mu k tomu pomohla neúčast Koudelky a Ammanna v Nižném Tagilu.

    Právě z Ruska si Fannemel vezl své první vítězství ve Světovém poháru. O posledním závodním víkendu se trošku propadl, Nory na Turné ale nikdy není radno podceňovat. Svědčí o tom příběhy nečekaných triumfů Sigurda Pettersena nebo Anderse Jacobsena.

  • Simon Ammann (Švýcarsko, 33 let)

    Lendlův Wimbledon zatím pro Ammanna představuje Turné čtyř můstků. Čtyřnásobný olympijský šampion, mistr světa na velkém i mamutím můstku už potřebuje do své sbírky jenom triumf z prestižního alpského seriálu. Byl tady už dvakrát druhý a dvakrát třetí. A letos má možná nejlepší šanci kariéry.

    První měsíc sezony mu vyšel, v Kuusamu hned dvakrát vyhrál, před týdnem v Engelbergu skončil za Koudelkou těsně druhý. Zřejmě bude zase létat daleko, jeho slabinou však bývají chabé telemarky.

    Švýcarský olympijský šampion Simon Ammann při tréninku v Oberstdorfu Švýcarský olympijský šampion Simon Ammann při tréninku v OberstdorfuFoto Reuters

  • Michael Hayböck (Rakousko, 23 let)

    Rakušan Michael Hayböck Rakušan Michael HayböckFoto EPA
    Šestiletá rakouská nadvláda na Turné se na první pohled otřásá, ale nemusí ještě být tak zle. V závětří se chystá dvojnásobný šampion Gregor Schlierenzauer, ovšem nejlepší formu z týmu má Michael Hayböck. Je to mladík, jenž může klidně zopakovat příběh loňského šokujícího triumfu Thomase Dietharta.

    V Engelbergu byl na papíře nejsilnějším skokanem, závody ale psychicky nezvládl. Škodí mu, že stále marně touží po prvním vítězství ve Světovém poháru. „Pokud udržím úroveň z Engelbergu, budu hodně vysoko,“ hrozí Hayböck.

  • Severin Freund (Německo, 26 let)

    Německý skokan Severin Freund Německý skokan Severin FreundFoto EPA

     

    Tahle klidná síla může s domácí podporou při prvních dvou závodech být na Turné pořádně znát. Freund patří ke skokanům s nejstabilnější současnou formou. Od začátku sezony byl nejhůř desátý, v Nižném Tagilu jeden závod vyhrál.

    V extrémně vyrovnaném světě současné špičky je právě jeho spolehlivost velkou zbraní, zvlášť ve čtyřech závodech Turné. „V Severinu Freundovi máme skokana, který už patří do nejužší špičky, a proto je schopen bojovat o celkové vítězství,“ míní trenér německého týmu Werner Schuster.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud