17. února 2015 • 12:42

Plány na děti se odsouvají. Daří se mi, nechci končit, říká Strachová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhou cestu z úspěšného MS v Beaver Creeku má za sebou slalomářka Šárka Strachová, ale už ve středu opět jede do Rakouska na trénink, aby v neděli v Mariboru naskočila zpátky do Světového poháru. Bronzovou medaili, její čtvrtou na světovém šampionátu v kariéře a prý jasně nejemotivnější, oslavila na rozdíl od svého týmu jen střídmě, větší party chystá po skončení sezony. Ta rozhodně nebude její poslední, plány na rodinu se odkládají.



Strachová si po šesti letech opět prožila šrumec po zisku medaile z MS. Vyhlášení, povinnosti, rozhovory s médii. "A také to bylo třeba trochu oslavit," prozradila. Toho se zhostil zejména její rakouský kouč Klaus Mayrhofer a servisman Gerald Stocker.

"Byli pořádně unavení a to to ještě ani pořádně nezačalo," usmívala se dnes před novináři Strachová. Sama má jasno, jak se odmění. "Za medaili jsem si slíbila nové hezké jezdecké boty, tak si udělám radost," prozradila milovnice koní.

Strachová ukázala své medaile z MS: Ta poslední byla nejvíc emotivní
Video se připravuje ...

Do Prahy měla přiletět v pondělí po obědě, ale v Londýně nestihla kvůli zpoždění přestup a domů se dostala až večer. "V Denveru začalo hustě sněžit, v Londýně byla zácpa na letišti a začal stres. Uletělo nám to, ale naštěstí jsme se nacpali do dalšího letu," prozradila lyžařka. "Ale není moc času na aklimatizaci, závody pokračují," zmínila Maribor, Aare a finále SP v Méribelu ve Francii.

Její životní příběh v posledních dnech poutal. Jak se pod vedením svého otce Petra Záhrobského dostala z Benecka až na světové svahy, jak získala ve dvaceti první bronzovou medaili v Santa Caterině, jak se o dva roky později stala mistryní světa v Aare a sbírku doplnila ve Val d'Isere 2009.

Díky manželovi

Ale také, jak se týž rok rozešla ve zlém s otcem, s nímž se později i soudila, jak získala bronz na OH ve Vancouveru a hlavně, jak před dvěma lety ležela v nemocnici s nádorem v hlavě a nevěděla, co bude dál. A jak po hrách v Soči vážně uvažovala o konci kariéry a založení rodiny.

"Tehdy jsem pokračovala jen díky podpoře manžela," zmínila svého bývalého kondičního kouče Antonína Stracha. "A díky vnitřnímu pocitu, že to můžu ještě dokázat. Bylo by mi pak líto, že jsem to zabalila a nezkusila to," popsala Strachová. "A tohle jsou okamžiky, které se nezapomínají." Obdiv sklidila i od soupeřek. "Ale i od všech trenérů. Na kopci měli všichni ohromnou radost, byli dojatí," uvedla.

Šárka Strachová si na tiskovou konferenci po MS přivedla i maminku. Ta drží její olympijskou medaili
Šárka Strachová si na tiskovou konferenci po MS přivedla i maminku. Ta drží její olympijskou medaili

Zatímco loni nevěděla, co bude dál, letos má jasno. Příští sezonu pojede určitě, ve hře je i ta další s vrcholem na MS ve Svatém Mořici, což by byl její devátý šampionát. A pět medailí z mistrovství světa ve slalomu má pouze Christl Cranzová z třicátých let. "Určitě chci pokračovat, chci využít toho, že se cítím dobře, že jsou úspěchy, cítím energii i uvolnění," uvedla.

Ráda by zaútočila na malý křišťálový glóbus. V sezoně 2009 k němu měla nejblíže, tehdy byla celkově druhá. "Když se podívám na video, rezervy a potenciál tam jsou. Bude třeba, abych se usadila na pódiu," věděla.

Velkou soupeřku ale bude mít v Mikaele Schiffrinové z USA, dvojnásobné mistryni světa i olympijské vítězce. "Není neporazitelná, i v sobotu byla," upozornila Strachová. "Dosud nezažila velký pád. Nastoupila do závodů a od té doby se jí daří. Zvládla na výbornou velký tlak, ale k poražení je," upozornila.

Nechybělo moc a už mohla mít Strachová jiné starosti. Kdysi se nechala slyšet, že by chtěla tři děti. Ten plán prý zůstává. "Jen se posouvá. Byla by škoda končit, když se mi začalo opět dařit. Nechci mít pocit, že jsem to zabalila brzo, než otevřu novou kapitolu," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud