28. února 2015 • 20:00

Družstvo českých skokanů skončilo na MS osmé, vyhráli Norové

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští skokani na lyžích Jakub Janda, Lukáš Hlava, Jan Matura a Roman Koudelka obsadili na mistrovství světa osmé místo v soutěži družstev. Závod ve Falunu ovládli Norové Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel a Rune Velta. Druzí byli Rakušané, třetí místo obhájili Poláci.



Janda v prvním kole skočil 114 metrů, ale český tým pak klesl na nepostupové desáté místo, neboť Hlava dopadl na 104,5 metru. Třetí Čech v pořadí Matura ale zabojoval, předvedl solidní výkon 122,5 metru a tým posunul na deváté místo těsně za osmé Finy.

Souboj o poslední postupovou příčku do druhého kola svedla česká jednička Koudelka s osmatřicetiletým bývalým vítězem Světového poháru a Turné čtyř můstků Jannem Ahonenem. Koudelka skočil 116 metrů, o sedm víc než Fin.

Výkon českého skokana ale nebyl ideální, Koudelka měl navíc po poryvu větru potíže při dopadu. Chuť si trochu spravil v druhém kole, v němž předvedl 120,5 metru, ale český tým na lepší než osmou pozici nedosáhl. Janda v druhém pokusu skočil stejně jako Hlava 113,5, pozici české jedničky dnes potvrdil Matura se 122 metry.

Fantastickým skokem se v druhém kole prezentoval vítěz individuálního závodu na velkém můstku Němec Severin Freund, který dolétl na 143 metrů, tedy o sedm a půl metru dál, než je aktuální rekord můstku, ale podle očekávání měl problémy na dopadu a sáhl si rukama na zem. Olympijští vítězové Němci skončili bez medaile pátí.

Mistrovství světa v klasickém lyžování ve Falunu (Švédsko):
Skok na lyžích - družstva (velký můstek):1. Norsko (Bardal, Jacobsen, Fannemel, Velta) 872,6 b., 2. Rakousko (Kraft, Hayböck, Poppinger, Schlierenzauer) 853,2, 3. Polsko (Žyla, Muranka, Žiobro, Stoch) 848,1, 4. Japonsko 831,2, 5. Německo 809,2, 6. Slovinsko 797,5, 7. Rusko 703,5, 8. ČR (Janda, Hlava, Matura, Koudelka) 692,0.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud