26. března 2015 • 12:56

Ještě zvládnu dva roky, plánuje Strachová. Dává sbohem sjezdům

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slalomářku Šárku Strachovou pobolívá tříslo, vynechá proto mistrovství České republiky příští týden ve Špindlerově mlýně. V těchto dnech hlavně regeneruje a rehabilituje, ale už má v hlavě, jak se připraví na příští dvě sezony, které chce ještě absolvovat. Ve třiceti letech však už definitivně dává sbohem sjezdům, super-G a kombinaci, obří slalom si ale nejspíš ještě někdy zkusí.



"Ta noha už se ozývá delší dobu, v posledních dnech se to zhoršuje, tak jsem odložila i testování nových lyží na další sezonu. Ale to nevadí, doženeme to jindy, hlavně odpočívám a aspoň čtyři měsíce nechci nikam jezdit, budu doma," řekla na dnešním setkání s novináři.

V právě skončené sezoně se po několika letech dokázala vrátit do světové špičky. Byla třikrát na stupních vítězů a z mistrovství světa v Beaver Creeku si přivezla bronz, už čtvrtý cenný kov ze šampionátu v životě.

I proto si kariéru ještě prodlouží. Zatímco před rokem a půl nebylo vůbec jasné, jestli s lyžováním neskončí, tak má další motivaci a chuť závodit, když se jí začalo opět dařit. "Příští sezonu určitě a tu další s vrcholem na mistrovství světa ve Svatém Mořici nejspíš taky. Je to velmi reálné," řekla.

Nechtěla by tedy potom už vydržet i do další olympiády v Koreji v roce 2018? "To teď neřeším, to je daleko," prohlásila, ale nevyloučila to.

Příští sezonu ale plánovala už v průběhu té nynější. Trenéra, servismana i fyzioterapeutku platí totiž sama, takže jim musela už po sezoně povědět, jestli si mají hledat novou práci. "Nemůžu je držet v napětí a říct jim až v létě. V únoru to bylo jasné, já jsem se rozhodla už na přelomu roku," prozradila.

Chtěla by navázat na medailové pozice a sáhnout si i na nejvyšší stupínek. "Aby pódií bylo co nejvíc, pokud možno i vítězství," řekla a zopakovala, že ji stále láká malý křišťálový glóbus za celkový triumf v disciplíně, i když v Američance Mikaele Schiffrinové vidí velkou soupeřku. "Je královnou, ale víme, jak na ni, vím o rezervách, určitě se s ní o první místo můžu prát," řekla Strachová .

Vzniká dokument o jejím životě

Zlepšit se prý musí v technice i v kondičním tréninku. "Na něco nemám takovou sílu, nezapojuji všechny svaly, musím tělo připravit, zdokonalit a posílit, abych v srpnu mohla na lyže a tam pracovat na technice," řekla. "Těch stupňů jsem se ještě nenabažila a americkou hymnu už mám taky naposlouchanou dost," podotkla s úsměvem.

Na tradiční soustředění do argentinského střediska Usuhaia pojede letos dřív kvůli podmínkám. "Tam se bude dobře testovat na dobrém sněhu," řekla. Otestuje i lyže na obří slalom, materiál na jiné disciplíny už nikdy potřebovat nebude. "Obřák budu trénovat. Závod nepojedu se startovním číslem 66, ale když si vyjedu body ve slalomu a pojedu hned za třicítkou, tak proč ne," řekla.

Nyní ale bude hodně odpočívat. "Na těle je to znát, po třicítce regeneruje jinak," poznamenala s úsměvem. Chce také jezdit na koni a tancovat, na dovolenou nepojede. "Nejdál budu cestovat na statek do Benic," upřesnila. A podílet se bude i na ukončení dokumentárního filmu, který zmapuje její silný životní příběh o rozchodu s otcem i o nádoru na mozku. Premiéra bude v polovině května.

A už má také jasno, co bude dělat po kariéře. Nedávno si otevřela fyzioterapeutické studio VO2max, kam sama nyní často chodí. A jedno by ho chtěla vést. "Teď to nejde, když pokračuji v kariéře, ale pak bych chtěla. Jen jsem na to asi moc hodná, v reálném životě by to tak asi nešlo. Musím se naučit být víc důrazná," dodala s úsměvem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud