28. listopadu 2015 • 21:39

Sjezd SP v Lake Louise vyhrál Svindal, Bank neprojel branku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Norský lyžař Aksel Lund Svindal vyhrál úvodní sjezd Světového poháru v kanadském Lake Louise o pouhou setinu sekundy před Italem Peterem Fillem. Ondřej Bank svůj první závod od dramatického pádu na mistrovství světa v Beaver Creeku nedokončil, neboť zhruba v polovině trati neprojel branku.



Bank měl těžký pád na světovém šampionátu při kombinačním sjezdu a dlouho to vypadalo, že jeho kariéra je u konce. Po nehodě byl chvíli v bezvědomí a vyvázl jako zázrakem bez vážnějšího zranění. Zlomený kotník ho však dlouho trápil a přemýšlel proto, zda bude pokračovat. Nakonec se rozhodl, že bude lyžovat dál a věnovat se pouze sjezdům.

V sobotním závodu bylo na Bankovi vidět, že od začátku nejede bezhlavě a možná i trochu šetří bolavý kotník, který poprvé musel zvládnout plné zatížení. Dojel na třetí mezičas, kde měl na průběžně vedoucího Filla ztrátu 1,61 sekundy. Pak ale neprojel pravotočivou zatáčku.

"Horní část trati nebyla špatná, ale ještě to nějak nefunguje," řekl ČTK Bank. "Bohužel nejsem ještě v té kondici. Myslel jsem si, že to bude lepší, ale lepší se to pomalu," přiznal. "Kotník není tak špatný, ale hlava mě kvůli bolesti na těch hrbech brzdí. Chyběla aktivní jízda, která je tady potřeba."

Podobně nahlížel na situaci Tomáš Bank, bratr závodníka. "Nemá ještě moc dobrou formu, ale nejel zase tak úplně špatně," řekl ČTK jeho bratr a kouč Tomáš Bank. "Vyjela mu tam levá noha, ještě není tak akceschopná," objasnil příčinu chyby. Právě levý kotník měl Bank zraněný. "Snad se to bude zlepšovat, tady ty závodní kopce jsou trochu něco jiného, než ty kopce, na kterých jsme dosud trénovali," uznal Bank.

Svindal, olympijský vítěz z Vancouveru v super-G, vyhrál devátý sjezd SP v kariéře a celkově už 26. pohárový závod. V Lake Louise vybojoval sedmý triumf. Dočkal se ho rok po přetržení achilovky, kvůli čemuž vynechal celý minulý ročník. Třetí místo obsadil Američan Travis Ganong, který ztratil na vítězného Svindala 36 setin.

Závod SP v sjezdovém lyžování v Lake Louise (Kanada):
Muži - sjezd: 1. Svindal (Nor.) 1:47,29, 2. Fill (It.) -0,01, 3. Ganong (USA) -0,36, 4. Fayed (Fr.) -0,53, 5. Janka (Švýc.) -0,57, 6. Franz (Rak.) -0,62, 7. Paris (It.) -0,68, 8. Mayer (Rak.) -0,70, 9. Jansrud (Nor.) -0,77, 10. Guay (Kan.) -0,84, ...Bank (ČR) nedokončil.

Pořadí SP (po 2 závodech): 1. Svindal 107, 2. Ligety (USA) 100, 3. Fill a Fanara (Fr.) oba 80, 5. Ganong a Hirscher (Rak.) oba 60.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud