29. listopadu 2015 • 12:35

To byl omyl! Norka finišovala o kolo dřív. V cíli se rozplakala

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V slzách skončila v cíli minitour Světového poháru ve finské Ruce norská běžkyně na lyžích Heidi Wengová. V závěrečné stíhačce na 10 kilometrů klasicky omylem finišovala o kolo dřív. Do cíle nakonec dojela a uplakanou ji utěšovaly soupeřky.



V první chvíli to vypadalo jako hodně zvláštní taktický tah. Když se skupinka běžkařek stíhající vedoucí Norku Therese Johaugovou blížila k nájezdu do posledního kola, Heidi Wengová najednou výrazně zrychlila tempo „Zajímalo by mě, co dělá…“ prohlásil ve studiu České televize světový šampion Martin Koukal.

Wengová ve svém nástupu pokračovala, na stadionu odbočila vpravo k cíli, jímž projela a vysíleně se sesunula k zemi. Teprve pak si všimla, že všechny její soupeřky pokračují dál do dalšího kola. Wengová si totiž spletla kola a finišovala o 2,5 kilometru dřív.

Když si Norka chybu uvědomila, chvilku zmateně váhala, ale pak se znovu pustila do boje. I když se nevrátila na místo, kde původně opustila trať, její jméno figuruje ve výsledcích na devátém místě. Když skutečně doběhla do cíle, v slzách se svalila na sníh, kde ji hned začaly objímat soupeřky.

„Zkoušela jsem jí trošku utěšit. Říkala jsem, že je to smutné, ale že následují závody v Norsku, a že je ve formě,“ řekla norské televizi NRK Švédka Ida Ingmarsdotterová, která skončila čtvrtá.

Ostatní závodnice měly pro chybující kolegyni pochopení. „Člověk je v závodě ve svém vlastním světě. Myslím, že hodně z nás se taková věc už párkrát málem přihodila,“ uvedla Norka Maiken Caspersen Fallaová. „Ale ze svých chyb se učíme. Je vážně dobře, že se to stalo dnes, kdy to nebylo zas tak důležité.“

Také trenér norského týmu Egil Kristiansen pochybení své závodnice chápe.
„Když máte v závodě zavařenou hlavu, někdy je není snadné dopočítat se kol,“ uvedl Kristiansen.

Vítězná Norka Therese Johaugová si vzpomněla, že podobnou chybu udělala před lety na juniorském mistrovství světa. „Jela jsem tehdy o dva a půl kilometru víc než všichni ostatní,“ uvedla Johaugová.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud