Romana Barboříková
8. prosince 2015 • 05:00

Vonnová kraluje lyžařkám, slaví 70. triumf v SP. Vyhrála i kvůli sázce!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americká lyžařská superstar opět ukázala svou sílu. Během tří víkendových závodů v kanadském Lake Louise Lindsey Vonnová třikrát zvítězila a na svém kontě už má 70 výher ve Světovém poháru! Rozprášila tak pochyby těch, kteří jí po jejím dalším zranění příliš nevěřili. Díky výhrám teď vládne i celkovému hodnocení Světového poháru.



„Výhra 68! Nemůžu být šťastnější!! Miluju toto místo!“ „Má výhra dnes putuje k mé malé sestře! Všechno nejlepší k narozeninám, Karin!“ „Aahhh! Nemůžu tomu uvěřit! Hattrick!“

Tyto tři vzkazy napsala Lindsey Vonnová od pátku do neděle na svůj twitter.  Důvod k radosti měla supertalentovaná americká lyžařka ohromný. Při Světovém poháru v Lake Louise nedala svým soupeřkám ani v jednom závodě šanci a posbírala všechny trofeje - dvě ze sjezdů a třetí ze super-G. Pro server www.fis-ski.com se potom vyznala, že je ráda, že všem pochybovačům ukázala, kdo momentálně vládne ženskému lyžování.

„Je to velký úspěch. Byli tady někteří, kteří pochybovali o tom, zda můžu i třetí závod vyhrát, zejména proto, že Lara (Gutová) zde vyhrála posledních několik závodů super-G,“ řekla po nedělním závodu. Švýcarka Gutová v Lake Louise vyhrála poslední dva závody SP v superobřím slalomu, teď však skončila až sedmá se ztrátou 1,77 sekundy na vítěznou Američanku.

Pro Vonnovou to byl v Kanadě letošní druhý start v SP. Start oddalovala kvůli doléčování zraněného kotníku ze srpnového soustředění. Poprvé se ukázala na konci listopadu v Aspenu, kde jela pouze obří slalom, který ale nedokončila. Tentokrát se chtěla předvést. A k dobrým výkonům měla i další motivaci.

Vyhrála hlavně pro svůj tým

„Můj servisman se vsadil s nějakými lidmi, takže jsem trochu cítila tlak, že musím vyhrát. Navíc to byl poslední den, kdy se mnou cestovala má fyzioterapeutka Lindsay (Winningerová), takže i kvůli tomu jsem to tady chtěla zakončit úspěšně. Měla jsem tady dobrou šňůru a jsem za to opravdu moc ráda,“ prozradila jednatřicetiletá lyžařka.

Ačkoliv byla se svou jízdou a především s výsledky nadmíru spokojená, dokázala k sobě být i trochu kritická. „Byla to velmi slušná jízda, ale když si to později zanalyzujete, vždycky můžete říct, že jste ještě něco mohli udělat lépe,“ vysvětlila.

Poté, co letos v lednu překonala sympatická blondýnka 35 let staré maximum rakouské sjezdařky Annemarie Moserové-Pröllové (62 vítězství v závodech SP), triumfuje rodačka ze St. Paul v Minnesotě dál. Díky 70. vítězství své kariéry v SP usedla Vonnová na trůn v celkovém hodnocení seriálu (300 bodů), pouhé čtyři body na ni však ztrácí její krajanka Mikaela Shiffrinová, která v Lake Louise debutovala v rychlostních disciplínách. A vůbec ne špatně. Skončila patnáctá se ztrátou 2,29 sekundy na Vonnovou.

„Cítím se velmi dobře. Bylo několik míst, kde jsem jela nejspíš trochu víc zeširoka a tu a tam jsem možná dělala velké oblouky. Ale v dolní části, na rovinkách, jsem cítila, že mám dobrou rychlost. Slyšela jsem i tady, že jsem byla celkem dobrá v rovinkách. Právě to byl bod, kde asi mnozí čekali, že budu pomalá. Cítím se jistě na lyžích a musím přiznat, že to byla pro mě opravdu i zábava,“ zhodnotila Shiffrinová svůj první superobří slalom v kariéře.

Světový pohár se nyní vrací do Evropy, kde jsou na programu techničtější disciplíny ve švédském Are o tomto víkendu. Tam ve slalomu nastoupí také Šárka Strachová.

Víkend Lindsey Vonnové

Pátek 4. prosince

Sjezd: 1. VONNOVÁ (USA) 1:50,50, 2. Hütterová -0,58, 3. Siebenhoferová (obě Rak.) -1,07

Sobota 5. prosince

Sjezd: 1. VONNOVÁ (USA) 1:50,42, 2. F. Suterová (Švýc.) -1,05, 3. Hütterová (Rak.) -1,16

Neděle 6. prosince

Superobří slalom: 1. VONNOVÁ (USA) 1:19,79, 2. Tipplerová -1,32, 3. Hütterová (obě Rak.) -1,35

Celkové pořadí SP: 1. Lindsey Vonnová (USA)   300 bodů, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 296, 3. Lara Gutová (Švýc.) 258.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud