22. ledna 2016 • 14:44

Bauer pojede na Zlaté lyži. Splním si sen, tvrdí zkušený závodník

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejzkušenější z domácích běžců na lyžích Lukáš Bauer ozdobí svojí účastí víkendovou Zlatou lyži, závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Po vleklých zdravotních problémech se ke svému prvnímu startu v sezoně rozhodl už v týdnu, potvrzení ale nechal až na dobu po tréninku na místě ve Vysočina Areně. Po něm dnes potvrdil: „Pojedu. Ten sen si splním.“



Zlomená žebra ho trápila dva měsíce, poprvé na lyžích Lukáš Bauer trénoval minulé úterý. „Naprosto skvělá příprava. Po hodině lyžování jsem se vrátil úplně zničenej. Na druhý den jsem šel trénovat dvakrát a zničenej jsem byl stejně,“ rekapituluje stříbrný medailista z minulého mistrovství světa ve Falunu.

Jenže Zlatá lyže na Vysočině byla jedním ze dvou důvodů, proč po stříbrném šampionátu neskončil na vrcholu. O tenhle víkend přijít nechtěl.

Vy, se svými zkušenostmi a medailovou sbírkou z velkých akcí, mluvíte o splnění snu v podobě závodu Světového poháru?
„Kdyby šlo o řadový svěťák, tak by to žádný sen nebyl. Ale toto není řadový svěťák. Na Zlatou lyži mám ty nejlepší vzpomínky, tady jsem poprvé jel Světový pohár, tady jsem poprvé vyhrál Světový pohár. (18. ledna 2003, pozn. red.) Vstoupil jsem zde do světa velkého lyžování. Pokud se máme bavit o nějakém symbolickém ukončení kolečka, tak proč ne tam, kde to začalo. Bude to paradoxně můj první start v sezoně, a ano, byl to sen. (odmlčí se) A kromě toho, já nejsem ten typ, že bych nutně musel končit na vrcholu.“ (rozesměje se)

ProgramFoto sport

Kdy jste se definitivně rozhodl, že na Zlaté lyži budete?
„Jistý jsem si byl možná v úterý nebo ve středu, ale ještě jsem to nechtěl říkat. Po zkušenostech ze sezony, kdy jsem si už připadal v pořádku a anoncoval jsem návrat, který se pak nekonal, jsem nechtěl nic dalšího slibovat. Za to natahování se chci teď omluvit. Potřeboval jsem si ještě odjet trénink tady, než to oznámení udělám. Což teď můžu. Určitě pojedu.“

Jak jste se na trati cítil?
„Především musím vyseknout poklonu pořadatelům, protože takhle dobře připravené trati jsem hodně dlouho neviděl. A nehraje v tom roli vůbec to, že jsem letos ještě nikde nestartoval. (směje se) Zároveň pořadatelům přeju, že jestli si od mého startu slibují zvýšení návštěvnosti, tak aby jim diváci zase neodcházeli domů, až mě na trati uvidí. Moje forma není skvělá, dlouhý výpadek je znát. Vím, že z výsledku nadšený nebudu.“

Nedoufáte ani v takzvanou falešnou formu, která se často dostaví po zdravotním výpadku, kdy závodník vyběhne motivovaný a plný elánu?
„Kdybych dva týdny marodil a věděl, že mám za sebou ideální přípravu, tak snad. Tohle není můj případ. Logicky bych ani neměl být schopen něco předvádět. Do třicítky to asi nebude a pak se uvidí. Já jdu hlavně bojovat. Porvat se o to. Dělal jsem si už legraci z mladších, že jestli si vybavují plavecké závody, kde se v přenosech používá pohyblivá čára světového rekordu, tak že se mnou pojede na trati taky taková čára. A koho předjedu, ten by se měl trochu zamyslet.“ (smích)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud