Romana Barboříková
19. března 2016 • 08:40

Strachová o výběru lyží: Na závod troje. Někdy ale záhadně zmizí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SVATÉHO MOŘICE | Až několik desítek párů lyží potřebují někteří lyžaři na sezonu. U Šárky Strachové, která se specializuje pouze na slalom, je to sice o něco méně, i tak ale zásobu mít musí. Na trénink bere i šest párů, na samotný závod pak musí mít připravené tři páry.



Alchymie mazání lyží je pověstná zejména u běžeckého lyžování. I alpští lyžaři ale potřebují mít dobře připravené své pracovní nástroje. O ty se Strachové stará servisman Gerald Stocker. Ten musí vždy den před závodem české slalomářce přichystat jedny závodní lyže, jedny náhradní závodní a jedny na rozježdění a prohlídku trati.

„Takže na den závodu máme troje lyže. No a na trénink bereme klidně patery šestery. Máme lyže, které jsou podobné těm závodním, a k tomu ještě každý trénink zkoušíme, jestli se neobjeví něco, co je ještě lepší nebo co mi bude víc vyhovovat,“ vysvětluje Strachová. I do Svatého Mořice na finále Světového poháru přivezli „jen“ pět párů.

Co se týče přípravy lyží, má hlavní slovo servisma, sama závodnice do toho nemluví. „Mazání dělá vyloženě Gery a já ty závodní lyže dostanu až na startu, neprojíždím se na nich. Pak jsou ještě velmi důležité hrany, které má taky plně v kompetenci Gery. Už mě zná, ví, jak potřebuju připravit lyže na led, jak zase když je agresivní sníh…“

Práce Stockera ovšem nekončí den před závodem. Lyže je třeba uprvit i mezi jednotlivými koly závodu. „Už samozřejmě nezažehleju vosk, nemá už takovou tu tepelnou úpravu, co dělá den předem. Ale ještě na to má různé prášky, gely, upravuje hrany, aby byly znovu ostré, když je ledová trať. Takže znovu po prvním kole si bere lyže a odnáší si je, aby je stihnul připravit. Ale jsou to jedny a ty samé lyže. To bych třeba musela najet na nějaký kámen, že by se zničila hrana, spálila skluznice, nebo nám je třeba někdo ukradl. To se taky letos stalo, že někomu zmizely lyže, pak se zase záhadně objevily…“ vypráví česká hvězda.

Stejně důležité jako lyže jsou i lyžařské boty. I ty se opotřebovávají, a tak je nutné mít na sezonu alespoň dvoje. „Většinou spotřebuju za sezonu dvoje. Ale taky testujeme. Teď jsme zrovna minulý týden testovali. S botami se musí pracovat úplně stejně jako s lyžemi. Pokud není kvalitní bota, tak sebelepší lyže to nezachrání.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud