13. dubna 2016 • 12:28

Bauer si jde za americkým snem: Chce závodit na MS v Lahti

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Většinu minulé zimy promarodil a takhle se Lukáš Bauer loučit nechce. Dlouholetý lídr českého běžeckého lyžování chce proto ještě jednu sezonu závodit za reprezentaci s cílem vybojovat medaili na mistrovství světa 2017 v Lahti. Zároveň pracuje na posílení svého laufařského týmu PIONEER Investments-CRAFT.



Minulou zimu si Lukáš Bauer prožil malé peklo, ale pro české lyžování z toho plyne nadějná vyhlídka. Sezona poznamenaná několika zraněními legendárního barda motivuje ke snaze ještě o jeden návrat na vrcholnou reprezentační úroveň.

„Je to jenom o egu. Sám před sebou chci skončit dobře. Jestli to ve finále medaile bude, nebo to bude dvacáté místo, to v tu chvíli není podstatné,“ vysvětluje Bauer. „Nechci skončit tak, aby se mluvilo o tom, jo, Bauer supr, medaile ve Falunu. No, ale potom paleček, žebírko… Doplňuje tím tu svojí rýmičku a kašlík, co měl celou kariéru…“

Proto se Bauer na další sezonu bude chystat s cílem dostat se do nominace na mistrovství světa v Lahti, které by bylo už jeho jedenáctým. Na programu je tam totiž jeho nejoblíbenější trať, závod na 15 kilometrů klasicky s intervalovým startem.

„Velmi reálně vidím patnáct kilometrů klasicky, což byla vždycky moje silná disciplína. Pokud se rozhodnu ještě jednu sezonu strávit ve Světovém poháru, patnáct kilometrů je nejlogičtější distance,“ povrzuje Bauer, který kvůli zlomenému palci a zraněným žebrům začal poslední sezonu až v polovině s výrazným tréninkovým mankem. V závěru sezony přesto zvládl s reprezentací Tou de Kanada.

Cílem je medaile


„Po těch problémech a svým způsobem nerealizování toho amerického snu vyhrát v Novém Městě na Moravě a uzavřít tu kapitolu ve mně v Kanadě začal hlodat červík: Ale takhle se loučit nechceš!“ líčí Bauer. „Moje vize je jasná. Mistrovství světa, patnáctka a zopakovat si americký sen, který jsem chtěl v Novém Městě na Moravě. Cíl pro to všechno je šílený, chci mít medaili.“

Bauer se na podmínkách jeho působení v reprezentaci ještě musí domluvit s novým vedením úseku, v němž po sezoně končí sportovní ředitel Aleš Máslo. Zároveň ale už připravuje další rok svého laufařského týmu Pioneer Investmetns-Craft. Ten skončil v letošním seriálu Ski Classics na šestém místě.

„Můžu říct, že sezona byla velmi úspěšná. Celkově jsme šestí v týmech a máme i umístění na stupních,“ hodnotí Bauer. „Vasův běh vyšel velmi dobře Petru Novákovi i třeteí Lině Korsgsrenové. Sezonu hodnotím velmi vysoko, jsem rád, že jsme udělali pořádný kus práce a celý tým se prezentoval ve velmi dobrém světle. Před sezonou jsem deklaroval velmi vysoký cíl bojovat o páté místo. Velmi rád jsem i za šesté místo.“

Sám Bauer přispěl týmu osmým týmem v Kaiser Maxmilian Laufu v Seefeldu, Švédka Korsgrenová vyhrála úvodní prolog a skončila druhá na Jizerské 50. Petr Novák skončil dvanáctý ve Vasově běhu nebo šestnáctý v Årefjällsloppetu. Bauer vyjednává o posilách pro příští zimu, jednou z nich by se mohl stát mladý švédský závodník Oskar Kardin, desátý na letošním Vasově běhu.

„Přirovnávám to k šachové partii. Vidíte, kde máte slabiny a chcete posílat. Pak je ta realizace. Musíte závodníky zkontaktovat a přesvědčit je, že váš tým je lepší,“ líčí Bauer.




Témata: 
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud