Martin Hašek
8. března 2017 • 15:00

Samková čerpá síly na MS. Trať si nejdřív sjede na lyžích z půjčovny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neobvyklý start bude mít světový šampionát v Sierra Nevadě pro snowboardkrosařku Evu Samkovou. Kvůli změnám v programu jí nedorazí včas vybavení, a proto si čtvrteční testování trati odbude nikoli na prkně, nýbrž na vypůjčených lyžích. Ve čtvrtek už jde do kvalifikace slopestylu Šárka Pančochová, další českou nadějí bude alpská snowboardistka Ester Ledecká.



Sám španělský král Filip VI. v úterý večer slavnostně zahájil šampionát, který je podruhé v historii společný pro akrobatické lyžování i snowboarding. Samková se svým týmem na důležité závody nabírala síly v Barceloně, kam si odskočila po víkendových závodech SP v La Molině.

„Barcelona byla skvělá. Zažili jsme zase trochu normálního života, navštívili jsme slušné restaurace s dobrým jídlem, spoustu muzeí a památek a zažívali jsme život, který člověk může zažít, když je v takovém krásném místě jako Barcelona,“ pochvaloval si reprezentační trenér Marek Jelínek.

„Myslím, že ty dva dny celému týmu a Evce pomůžou, aby v dalších závodech byla ještě odpočatější a silnější, hlavně psychicky a jezdecky, než byla na posledním závodě Světového poháru, na kterém se už cítila poměrně dobře.“

Samková o fintě s opožděným startem: Dole jsem si málem vyřvala duši
Video se připravuje ...

Ve čtvrtek se český snowboardkrosový tým přesune do dějiště šampionátu v Sierra Nevadě, na úvod však závodníkům včetně Samkové budou chybět jejich prkna. Proto na obhlídku trati vyrazí na vypůjčených lyžích.

„Nestihnou nám dojet zavazadla, protože se změnil termín testování a kvalifikace, tak si závodníci a celý realizační tým půjčí v půjčovně lyže,“ říká Jelínek. „Neradi bychom špatný přenos z prken, které bychom si půjčili. Možná by to bylo i nebezpečné, kdyby jezdili na prknech, které nejsou fajn. Půjčíme si lyže a vyrazíme na testing. Natočíme spousty videí, večer uděláme pořádný videokoučing.“

Už ve čtvrtek jde do kvalifikace slopestylu Šárka Pančochová , Samkovou čeká kvalifikace v pátek. Na světových šampionátech byla zatím nejlíp pátá, v roce 2011 v La Molině, kde minulý víkend skončila druhá a vrátila se do čela pořadí Světového poháru.

„Od pátého místa zbývá k medaili málo. Vždycky to nevyšlo pádem, nebo jsem neměla zkušenost,“ říká Samková.

Alpská snowboardistka Ester Ledecká bude v Sierra Nevadě obhajovat zlatou medaili za paralelního slalomu z minulého šampionátu v Kreischbergu. Také ona si před šampionátem zvedla sebevědomí vítězství v tureckém Kayseri. „Udělalo mi ohromnou radost,“ hlásila Ledecká.

Prvním Čechem na startu byl Daniel Honzig, který skončil v první jízdě kvalifikace koulařů osmatřicátý a dál nepostoupil.

Celkem se v Sierra Nevadě představí 23 Čechů. Většinu české výpravy tvoří snowboardisté. Ve Španělsku se jich představí sedmnáct - osm snowboardcrossařů, šest freestyle snowboardistů a tři reprezentanti v alpském snowboardingu.

V akrobatickém lyžování bude mít Česká republika šest reprezentantů – tři skikrosaře, dva závodníky v newstyle disciplínách a jednoho zástupce v jízdě v boulích.

Eva Samková se na MS připravuje v Barceloně
Eva Samková se na MS připravuje v Barceloně

Samková trénuje děti. Tahle práce mě baví, říká šampionka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud