Hynek Preisler
6. října 2008 • 15:59

Janda odhalil veřejné tajemství

TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovinský kouč Vasja Bajc + skokan na lyžích Jakub Janda = úspěch. Tato rovnice už zase začíná platit. Janda obnovil spolupráci se svým bývalým trenérem. A začíná se mu dařit.



V Liberci při finále Letní Grand Prix skončil mezi světovou špičkou na pátém místě. Závod vyhrál Rakušan Gregor Schlierenzauer, který se stal i celkovým vítězem.

Vasja Bajc. Ten, jehož jméno se ve spojitosti s Jakubem Jandou téměř nesmělo vyslovit. Po triumfu ve Světovém poháru v roce 2006 se totiž Bajc s Jandou kvůli sporům s vedením skokanského úseku lyžařského svazu rozešel. A Janda se od té doby trápil.

Až teď se mu konečně opět začalo dařit. Že by Janda obnovil spolupráci s Bajcem? Doposud to bylo veřejným tajemstvím. Po závodě v Liberci to však Janda de facto přiznal, přestože o konkrétní spolupráci ještě otevřeně mluvit nechtěl.

„Kdo mě opět nastartoval? Byl to trenér, se kterým jsem prožíval nejkrásnější sportovní léta,“ přiznal Jakub Janda. „Ale ještě bych toto téma nechal na pokoji, nerad bych někomu způsobil problémy. Momentálně se vše řeší a během dvou týdnů to bude hotové,“ dodal.

Vasja Bajc totiž působí u turecké reprezentace. A konkrétní podoba spolupráce mezi ním a Jandou se proto ještě řeší. „Ale nejdůležitější je, že jsou všichni domluveni. Teď se to jen musí dotáhnout, ale žádné překážky nevidím,“ řekla Kateřina Neumannová. Právě její tým k dohodě přispěl. „Snažili jsme se obrousit hrany, aby se všechny strany dohodly.

Jakub teď může trénovat tak, jak mu to vyhovuje,“ vysvětlila Neumannová.
Vítěz Světového poháru se před dvěma měsíci vrátil ke staré technice, se kterou v roce 2006 drtil konkurenci. „Dva roky jsem se učil novou techniku, ale na to jsem už před sportovním důchodem starý,“ řekl spokojeně Janda.

K dobré náladě měl na ještědském můstku důvod. Za sebou měl fantastický týden. Nejprve vyhrál Kontinentální pohár v Oberstdorfu. Pak slavil triumf na domácím mistrovství republiky. Na předposledním závodě letní desetidílné série v Klingenthalu skončil čtrnáctý. A v Liberci dokonce pátý.

„Cítím se opět silný. Noha se od hrany zase odráží, jen ji nepřejíždí. Změnila se spousta věcí. Kromě techniky jsem také začal víc trénovat. Najel jsem na daleko větší objemy, mám víc síly a dynamiky,“ vysvětlil skokan.

Výsledek? Naděje pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, které pod Ještědem začne přesně za 135 dnů. Když se totiž Jandovi dařilo v roce 2005 v letní sezoně, dařilo se mu pak i v zimě. Přenese Jakub Janda skvělý finiš letní sezony do zimy i tentokrát?

Články odjinud


Články odjinud