27. října 2008 • 18:33

Lanzinger chce žalovat FIS

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý rakouský sjezdař Matthias Lanzinger, který přišel po pádu v superobřím slalomu Světového poháru v norském Kvitfjellu o nohu, se rozhodl zažalovat Mezinárodní lyžařskou federaci (FIS).



Sedmadvacetiletý lyžař hodlá požadovat kompenzaci za to, že při březnovém závodě nebyla dostatečně zajištěna lékařská péče.

Lanzingerův právník se chystá u soudu argumentovat zprávou od mnichovského chirurga. Expertiza Bernda Steckmeiera kritizuje dlouhou dobu, která byla potřeba k převozu závodníka na operační sál, a také metody, které byly užity při pokusu o záchranu jeho levé nohy.

Transport těžce zraněného lyžaře, který utrpěl otevřenou zlomeninu nohy s vážným poškozením cév, do nemocnice tehdy trval pět hodin.

"Je tam černé na bílém potvrzeno, že můj klient se stal obětí zpackané práce," řekl dnes agentuře APA Lanzingerův právní zástupce Manfred Ainedter.

FIS potvrdila, že obdržela od vídeňské advokátní kanceláře dokumentaci k Lanzingerovu případu a předala ji svým právníkům. "Dokumenty se vztahují především ke zpožděnému převozu a chybám v léčbě, kterých se podle expertizy mnichovského lékaře dopustili doktoři v Oslu," citovala agentura AP prohlášení lyžařské federace.

V březnu po nešťastném pádu a následných událostech zástupci FIS konstatovali, že nebyly porušeny žádné bezpečnostní předpisy. Před víkendovým startem nové sezony Světového poháru v rakouském Söldenu oznámili, že bezpečnostní opatření jsou stále vylepšována.

Lanzinger podstoupil podkolenní amputaci poté, co se lékařům na univerzitní klinice v Oslu ani po dvou operacích nepodařilo obnovit prokrvení zraněné nohy.
Zástupci rakouské reprezentace kritizovali norské pořadatele za to, že při závodu nebyla u trati specializovaná helikoptéra a pro přelet do Osla byl přivolán soukromý stroj.

Články odjinud


Články odjinud