29. října 2008 • 13:34

Alsgaard poběží Jizerskou padesátku

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavný norský lyžař Thomas Alsgaard, pětinásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa, poběží Jizerskou padesátku. Nadcházející 42. ročník závodu se uskuteční v neděli 11. ledna.



Organizátoři registrují už více než 2500 přihlášek a věří, že počet účastníků překoná hranici 5000 lyžařů.

Šestatřicetiletý Alsgaard sice již ukončil profesionální kariéru, lyžování se však úplně nevzdal a běhá pro radost. "Jsme rádi, že si pro letošní rok vybral právě Jizerskou padesátku," řekl dnes na tiskové konferenci koordinátor závodu Martin Pešta.

Loňskou účast by si měla zopakovat další norská legenda Björn Dahlie, s osmi zlatými medailemi nejlepší sportovec historie zimních olympijských her, který už rovněž nezávodí. "Alsgaard bydlí asi 200 metrů od Björna, tak se asi dozvěděl, jak je to v Bedřichově příjemné," uvedl Pešta.

Z Norska by měli přijet také bratři Anders a Jörgen Aucklandové, kteří loni stáli na stupních vítězů, či Frode Estil. Pořadatelé usilují také o start někdejší italské hvězdy Stefanie Belmondové, Estonky Kristiny Šmigunové a šestačtyřicetiletého Švéda Gundeho Svana.

Ke startu ve firemní štafetě se organizátoři snaží přesvědčit olympijskou vítězku Kateřinu Neumannovou, která bude v lednu finišovat s přípravou mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci.

Do hlavního závodu by měli zasáhnout loni nejlepší domácí zástupce Viktor Novotný a dlouhodobá čeká jednička na dlouhých tratích Stanislav Řezáč.
Běžet by měl také bývalý mistr světa na 50 km volně Martin Koukal. "Jen nevím, v jakém závodu," prohlásil český reprezentant.

Vítěz Světového poháru Lukáš Bauer dá přednost přípravě na mistrovství světa.Cílem organizátorů je omladit startovní pole s průměrem 40 let. Novinkou je stan pro závodníky přímo na stadionu, rychlejší by měl být servis lyží na trati i na stadionu.

Zlepšit by se mělo občerstvení a každého účastníka čeká balíček za 800 korun, což je hodnota startovného.Jizerská padesátka byla v roce 2000 zařazena do prestižního seriálu dálkových běhů Worldloppet a o tři roky později se stala také součástí Světového poháru v dálkových bězích FIS Marathon Cup.

Padesátikilometrový běh klasickou technikou z Bedřichova na Jizerku a zpět odstartuje v neděli 11. ledna v 9:00, doprovodný poloviční závod klasicky zahájí o hodinu a čtvrt později. Firemní závod na 4x3 km volnou technikou se koná o den dříve od 14:00. Tradiční běh na 30 kilometrů volnou technikou bude odstartován v pátek 9. ledna ve 13:00.

Články odjinud