4. listopadu 2008 • 09:23

Lyžaři-běžci trénují v Muoniu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při současném rekordně teplém listopadovém počasí ve střední Evropě našli čeští běžci na lyžích ideální podmínky k přípravě na novou sezonu ve finském Muoniu.



Už týden se běžci na severu připravují i s vítězem Světového poháru Lukášem Bauerem, v pondělí večer za nimi dorazila po šestadvacetihodinové cestě mikrobusem, řízeným trenérem Vladimírem Pavlatou, i výprava reprezentačních lyžařek.

V ní podle naplánovaného scénáře chybí česká jednička Kamila Rajdlová, která pečuje o půlroční dcerku a připravuje se v domácím prostředí. Podle momentálních podmínek si odskočí případně na lyže pouze do Rakouska.

"V Muoniu se pohybují teploty okolo minus osmi stupňů, k dispozici je pětikilometrový okruh. Jeho základ je ještě z loňského sněhu, na kterém je nastříkán technický sníh. Muonio je jediným místem, kde se dá vzhledem k momentálnímu teplu solidně trénovat. Proto sem míří všechny reprezentační týmy," řekl ředitel běžeckého úseku Čestmír Skrbek, jenž koriguje z domova na dálku přípravu všech reprezentačních týmů.

V Muoniu čekají české reprezentanty od 14. do 16. listopadu i úvodní závody letošní sezony. V pátek budou na programu sprinty, v sobotu běh žen na deset a mužů na 15 km klasicky, v neděli se na stejných tratích poběží volnou technikou. "Tyto závody už budou mít jen kontrolní charakter. Nominace na úvodní závody Světového poháru už mají trenéři ujasněné," dodal Skrbek.

První závod Světového poháru bude na programu 22. listopadu ve švédském Gällivare. Prvním vrcholem běžecké sezony bude seriál Tour de Ski na přelomu roku, který bude mít dvě české zastávky v Praze a v Novém Městě na Moravě. Hlavním vrcholem pak bude únorové mistrovství světa v Liberci.

Články odjinud


Články odjinud