14. března 2010 • 11:14

Fenomenální Northug vyhrál Světový pohár

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nor Petter Northug je poprvé v kariéře celkovým vítězem Světového poháru v běhu na lyžích. Druhý Lukáš Bauer se nepřihlásil do dnešního sprintu v Oslu a ztrátu 383 bodů už nemůže dohnat. Dvojnásobný olympijský vítěz z Vancouveru Northug po sobotním triumfu v závodu na 50 km rovněž sprint na 1,5 kilometru klasickou technikou vynechá.



Do Norska se vrací velký křišťálový glóbus v mužské kategorii po dlouhých jedenácti letech. Naposledy trofej získal legendární Björn Dählie, který Světový pohár ovládl hned šestkrát."Po olympiádě, mistrovství světa a Tour de Ski je to to nejcennější, co se dá vyhrát," uvedl Northug po sobotní padesátce.

Na otázku, co ještě může dokázat, odvětil: "Nevím, ale příští ročník Světového poháru může být zajímavější než olympiáda. Uvidíme."Čtyřiadvacetiletý Nor v této sezoně vyhrál čtyři individuální závody SP, v Tour de Ski navíc kraloval třem dílčím etapám.

V závěrečném stoupání do sjezdovky ve Val di Fiemme jej však o prvenství obral po famózním výkonu právě Bauer.Právě český běžec měl díky výhře na Tour de Ski jako jediný ještě teoretickou šanci Nora předstihnout. To se mu ale už nepovede.

"Petter letos dominuje a vyhrál po právu," řekl dvaatřicetiletý vítěz předloňského ročníku Světového poháru.Northug si po třech zlatých z loňského mistrovství světa v Liberci podmanil i olympiádu ve Vancouveru, kde získal dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

Ve všech úspěšných závodech těžil především ze svého fenomenálního zrychlení, na které soupeři nemají v závěrečných stovkách metrů odpověď.Vyhrál i klasifikaci distančních běhů před Bauerem a Švédem Marcusem Hellnerem a patří mu druhá příčka mezi sprintery. Po absenci v dnešním závodu v Oslu však vedoucího Švéda Emila Jönssona už nedostihne.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud