27. listopadu 2014 • 12:51

Odveta? Erbanová odešla od kouče Nováka, ten ji nevzal na ME

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen dvě české rychlobruslařky se představí na lednovém mistrovství Evropy ve víceboji v Čeljabinsku. Podle původních informací mělo Česko právo nominovat tři reprezentantky, Mezinárodní bruslařská unie se ale rozhodla upravit pravidla. Společně s Martinou Sáblíkovou do Ruska odcestuje osmnáctiletá Nikola Zdráhalová, které se rozhodl dát reprezentační trenér Petr Novák přednost před zkušenější Karolínou Erbanovou. Ta spolupráci s koučem Novákem ukončila po minulé sezoně.



"Karolína je sprinterka a na Evropě se jede trojka a pětka. A základním kritériem pro kvalifikaci na evropský šampionát ve čtyřboji je trojka," řekl Novák. "Žádné sprinterky na vícebojích nestartují," doplnil.

S Erbanovou, která z jeho tréninkové skupiny v létě odešla do Nizozemska, aby se zaměřila na přípravu na kratších tratích, možnost startu na ME ani neřešil. 

Dvaadvacetiletá rychlobruslařka v předešlých šesti letech na kontinentálním šampionátu nechyběla a čtyřikrát ovládla úvodní závod na 500 metrů. Jen jednou se ale dokázala kvalifikovat do závěrečného závodu na 5000 metrů, ve kterém startuje dvanáctka nejlepších.

"Rozdíl mezi Nikolou a Kájou na patnáctistovce není tak velký, na trojce je Nikola lepší. A ani jedna stejně nedokáže vyjet další místo. Proto chci dát šanci juniorkám," řekl Novák. K tomu, aby za rok měla česká reprezentace na ME tři účastnická místa, musí dvě rychlobruslařky skončit do 12. místa.

Proč unie změnila nominační pravidla, Novák neví. "Ještě na začátku sezony jsme měli tři práva startu, ale teď to upravili na dvě. Snížen byl i celkový počet startujících z jedné země. Doposud mohli startovat čtyři, nově mohou jen tři," řekl Novák, kterému se úprava příliš nezamlouvá. A to i přesto, že se týká i maximálního počtu startujících na šampionátech na jednotlivých tratích, kde například Sáblíkové ubudou případné konkurentky z Nizozemska či Německa na trojce a pětce. "Podle mého je to špatně. Pořád se zmenšuje počet lidí, kteří mohou startovat," podotkl.

Sáblíková má z ME čtyři zlaté a tři bronzové medaile včetně třetího místa z letošního šampionátu v Hamaru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud