Jiří Punčochář
13. února 2015 • 10:30

Kyselá rivalka Sáblíkové: Počítám jen zlata! Dnes pojede proti Erbanové

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NIZOZEMSKA | ONLINE 18.00 | Od olympijské vítězky taková pochvala potěší. „Martina byla dnes jednoznačně nejlepší,“ řekla nizozemská rychlobruslařka Ireen Wüstová o Martině Sáblíkové, která ji ve čtvrtek večer porazila na mistrovství světa na tříkilometrové trati. Pro sebevědomý domácí tým to byl šok.



Wüstová v posledních letech na „trojce“ kralovala, ale aktuální sezona nepatří k těm, které si dá za rámeček. Nevyšlo jí angažmá v nizozemském týmu Cortinu, kde je se samými ženami, které jí ale nestačí a ona nemá nikoho, kdo by jí táhnul dopředu. Taky tým po roce opouští.

Nepohoda se odrazila i na mistrovství světa v domácím Heerenveenu. Sáblíková ji předčila i takticky, když po svém tradičním pomalejším začátku („já nikdy nerozjedu závod tak rychle jako ona, pod dvacet vteřin první dvoustovku zkrátka nedám“) ve třetím kole přidala, tím Wüstovou přinutila výrazně zrychlit dřív, než plánovala, a ubrala jí tak hodně sil do finiše, kde ji pak vcelku suverénně porazila.

„Martina si to kontrolovala. Už to byl čtvrtý závod za sebou, který takhle zajela. Věděl jsem, že je rychlejší a že vyhraje. Jela si sama za sebe, ne že by šla do háku a vezla se. Výborný výkon,“ chválil ji trenér Petr Novák.

Na stupních vítězů se Wüstová sice profesionálně usmívala, ale mimo kamery s kyselým obličejem rychle proběhla tunýlkem pod ledem a v doprovodu své matky zmizela mimo dosah.

„Během kariéry jsem toho vyhrála hodně, takže počítám už jen zlata. To nemám a jsem zklamaná,“ řekla později.

Se svou největší soupeřkou Ireen Wüstovou
Se svou největší soupeřkou Ireen Wüstovou

Potvrdila, že dnešní závod na pět kilometrů vynechá, to ale není reakce na čtvrteční ponížení. Pětku měly už podle dřívějšího plánu za Nizozemsko jet Jorien Voorhuisová a Carlijn Achtereekteová. Každá země může nasadit jen dvě závodnice a Wüstová není v takové formě, aby se do nominace vešla.

Voorhuisová je na dlouhých tratích ve Světovém poháru čtvrtá, Achtereekteová osmá.

Nizozemská hvězda Wüstová se bude místo toho soustředit na zbytek programu. Dnes ji místo pětky čeká závod na 1000 metrů (pojede v poslední rozjížďce po půl sedmé s Češkou Karolínou Erbanovou ) a následně v sobotu závod družstev a v neděli 1500 metrů.

„Pořád je o co bojovat, věřím ve zlato na patnáctistovce. Není to, o co jsem tady stála, ale pokusím se bilanci napravit,“ řekla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud