13. února 2015 • 23:15

Podává se bílé! Sáblíkové pomůžou s oslavou zlata posily z Moravy

Autor: jip, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před závodem si pořezala prst o brusli, když si z ní otírala sníh. To byla ale kosmetická potíž, která Martinu Sáblíkovou nemohla na pětikilometrové trati na mistrovství světa zastavit. Zejména v sezoně, ve které jezdí ve skvělé formě.



„Nejlepší od roku 2007. Je vyrovnaná, klidná, jezdí technicky i takticky bezchybně. Dnes (v pátek) to jen potvrdila,“ nešetřil chválou její trenér Petr Novák.

Na ledě heerenveenské haly Thialf potvrdila Sáblíková jeho slova dalším titulem mistryně světa, po čtvrteční trojce vyhrála i pětku. Úplná samozřejmost to nebyla, protože hned ve druhé jízdě nasadila domácí spolufavoritka Carlijn Achtereekteová velice kvalitní čas 6:54,49, který musela česká závodnice trumfnout.

V duchu si pomyslela: Tak to bude možná i stříbro… „Když jsem její čas viděla, protočily se mi panenky,“ přiznala Sáblíková. Nizozemskou blondýnu však předčila o jeden a tři čtvrtě vteřiny, zajela za 6:52,73. „Kdyby to bylo potřeba, jela by i na 6:50,“ přisadil si Novák.

Slzy v očích

Na večerní start šla Sáblíková povzbuzena předchozím výkonem Karolíny Erbanové, bronzové ženy ze závodu na 1000 metrů. Sledovala ho na hotelovém pokoji, a když výsledek padl, draly se jí do očí slzy.

„Bylo to skvělé a jsem hrozně ráda, že jí to vyšlo. Měla jsem i trošku slzu v očích, protože byla šťastná. Jsme tedy dvě plus Niky (Zdráhalová), které závodíme, a máme tři medaile ze tří závodů. To je pecka,“ radovala se.

Další potěšení jí po zlaté pětce přinesla konverzace s Novákm ohledně sobotního programu. Vzhledem k tomu, že medailové má splněno a ve vzduchu už visí jen případné nedělní starty na 1500 metrů a závod s hromadným startem, plánuje sobotu pojmout odpočinkově.

Zasloužený odpočinek

Lehký výklus, kolo a pokud možno velký oblouk kolem bruslí a ledu, tak by si sobotu Sáblíková představovala. „Petře…?“ otočila se opatrně na Nováka, zatímco si ošetřovala pořezaný prst. „Musím jít zítra trénovat?“ Novákovi netrvalo dlouho, než zavelel: „Sedneme si k vínu a dohodneme se.“

„Tomu říkám program!“ zaradovala se mistryně světa. „Dvě sklenky a budu hotová,“ má jasno česká hvězda, která si vychutná vínko od rodičů další české závodnice Elišky Dřímalové z moravských Valtic.

Velký den za to stál. Ještě odpoledne Sáblíková psala domů bratrovi, bývalému rychlobruslaři, že má trému a bojí se. Bratr Milan ji nadálku uklidňoval.

„Psal mi, že to zvládnu. Je to bezvadný mít kolem sebe lidi, kteří vám pomůžou. Na bráchu se můžu kdykoliv spolehnout,“ děkovala svému sourozenci Sáblíková.

Jízda Martiny Sáblíkové za dalším zlatem.
Jízda Martiny Sáblíkové za dalším zlatem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud