22. března 2015 • 14:06

Královna Sáblíková završila sezonu dvěma báječnými triumfy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála ve finále Světového poháru v Erfurtu závod na 3000 metrů. O tom, že ovládne seriál závodů na dlouhých tratích podeváté za sebou, bylo rozhodnuto již před startem. Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála ve finále Světového poháru v Erfurtu i závod s hromadným startem. Soupeřkám v závěrečném závodu sezony nedala šanci a po samostatném úniku zvítězila s náskokem téměř půl kola. Nikola Zdráhalová obsadila sedmé místo.



Sáblíková podeváté za sebou ovládla seriál závodů na dlouhých tratích, o tom už ale bylo rozhodnuto před startem. Nizozemka Ireen Wüstová, která ji mohla jako jediná teoreticky ohrozit, do Německa nepřicestovala. V hodnocení závodů s hromadným startem skončila Sáblíková po druhém vítězství v sezoně třetí o 51 bodů za vítěznou Ivanie Blondinovou z Kanady, od Nizozemky Irene Schoutenové ji dělilo 27 bodů.

Trojnásobná olympijská šampionka Sáblíková se představila v závěrečné rozjížďce společně s domácí Claudií Pechsteinovou. Svému vzoru brzy odjela a v průběžných časech se dlouho držela na druhém místě za Marijí Jolingovou z Nizozemska. V závěru se ale posunula do čela, nakonec zajela čas 4:04,06 a Jolingovou porazila o 1,58 sekundy,

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka získala v SP 580 bodů a druhou Pechsteinovou, která se díky dnešnímu čtvrtému místu posula před Wüstovou, porazila o 220 bodů. Vytrvaleckému seriálu Sáblíková kraluje už od sezony 2006/07.

Martina Sáblíková slaví triumf na SP
Martina Sáblíková slaví triumf na SP

Závod s hromadným startem Sáblíková rozhodla samostatným únikem. Královna dlouhých tratí neslevila z tempa a cílem projela v době, kdy soupeřky teprve najížděly do poslední zatáčky. Počet vítězství v kariéře vylepšila na 35, hromadný závod ovládla poprvé v listopadu v Soulu. Díky bodu za třetí místo v jednom z hodnocených spurtů vybojovala sedmé místo Nikola Zdráhalová.

Erbanová v posledních závodech sezony na 500 a 1000 metrů obsadila shodně páté místo. Na kilometru jí to stačilo k uhájení čtvrté příčky v konečném hodnocení disciplíny, což je její druhý nejlepší výsledek. Předloni skončila třetí, v minulé sezoně sedmá.

Ve své poslední pohárové rozjížďce v sezoně prohrála Erbanová s favorizovanou Brittany Boweovou z USA, jež byla v Erfurtu ze všech nejrychlejší a třetí triumf v sezoně jí vynesl o pouhé tři body i celkové prvenství před Nizozemkou Marrit Leenstraovou. Více bodů než Erbanová získala ještě Číňanka Li Čchi-š'.

Na pětistovce Erbanová vybojovala konečné šesté místo, poprvé v kariéře tak zakončila sezonu na této trati v první desítce. Závod ovládla stejně jako v sobotu Američanka Heather Richardsonová před Boweovou. Třetí místo stačilo Japonce Nao Kodairaové k triumfu v hodnocení disciplíny. Dosud vedoucí Korejka I Sang-hwa v Německu nestartovala.

Před Erbanovou se v hodnocení SP umístily ještě obě Američanky, které chyběly dokonce při dvou dílech seriálu, a celkově čtvrtá Němka Judith Hesseová. Tu Erbanová v Erfurtu dvakrát porazila a nakonec za ní zaostala jen o 15 bodů.

Finále SP v rychlobruslení v Erfurtu (Německo):
Ženy:
3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:04,06, 2. Jolingová 4:05,64, 3. Valkenburgová (obě Niz.) 4:07,85.

Konečné pořadí (po 6 závodech): 1. Sáblíková 580, 2. Pechsteinová (Něm.) 360, 3. Jolingová 350.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud