10. března 2016 • 13:25

Sáblíková po zlatu odložila brusle: Už myslím na cyklistiku a Rio

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro Martinu Sáblíkovou teprve v neděli skončila rychlobruslařská sezona, žádný velký odpočinek však trojnásobnou olympijskou vítězku nečeká. Prakticky okamžitě totiž přesedne na kolo a bude se připravovat na cyklistickou část roku. V srpnu se představí v časovce na olympijských hrách v Riu de Janeiro.



"Navazovat na to budeme asi hrozně rychle. Je pravda, že do Ria moc času nezbývá," uvedla Sáblíková na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Původně měla závodit na bruslích ještě tento týden v Heerenveenu, kde vyvrcholí Světový pohár. Osmadvacetiletá česká reprezentantka však měla minulý týden problémy se stehnem a po triumfu na mistrovství světa ve víceboji se rozhodla do Nizozemska necestovat.

"Pořád to není ideální, ale při pohybu mi to nevadí. Myslím si, že to budeme řešit vířivkami a budeme se snažit sval uvolnit," řekla již jistá vítězka celého seriálu, kterému kraluje nepřetržitě od roku 2007.

Cyklistické přípravě se však věnuje již delší dobu. "I v Berlíně jsem každý den jezdila každý den hodinu až dvě na trenažéru. Jen jsem si netroufla do normálního provozu," uvedla Sáblíková, kterou jen mrzí, že momentálně nemůže jezdit venku. Na Vysočině totiž napadl sníh.

"Určitě ale brzy vyrazíme někam do tepla do zahraničí. Nebo se seberu sama a pojedu někam na Moravu, kde půjde jezdit venku," pousmála se rodačka z Nového Města na Moravě. "Každopádně jsem ráda, že jsem v zimě docela dost jezdila, není to pro mě pak takový nezvyk," řekla Sáblíková, která se na MS připravovala v italském Collalbu a i tam trénovala hlavně na kole.

Konkrétní plán cyklistické části sezony momentálně trenér Petr Novák tvoří. Počítá s tím, že jeho svěřenkyně bude trénovat ve Španělsku, vydá se do Vídně na dráhu a absolvuje zřejmě čtyři časovky.

"Což je dobře. Minulý rok jsem jela před mistrovstvím světa jen časovku v Lublani a republiku. Teď je to ale o něčem jiném. Když si budu moct vše vyzkoušet bez provozu, tak je to něco jiného než v tréninku," uvedla Sáblíková, jež počítá s tím, že ani v létě doma moc času nestráví. "Myslím, že tam budu jen zřídka. Chtěli bychom totiž trénovat v určité nadmořské výšce, takže například Livigno mě určitě nemine," řekla.

Kouč Novák přiznal, že dnes v noci detailně studoval profil olympijské časovky, který bude jeho svěřenkyni vyhovovat. "Vím přesně, jaké je kde převýšení. A musím přiznat, že jsem překvapený. Je to přesně to, co Martina potřebuje. Když zvládne sjezdy a zatáčky, tak to s ní budou mít ostatní těžké," podotkl.

Martina Sáblíková v aktuální sezoně vyhrála vše, co šloFoto ČTK

Úspěšný rychlobruslařský trenér věří, že Sáblíková bude útočit na umístění v elitní desítce. "Znáte ale mě i Martinu, že když se na něco připravujeme, tak máme vyšší cíle. Byl bych rád, kdyby za čtyři měsíce nebylo jen zbožné přání, aby mohla atakovat pódium," řekl Novák.

Sama sportovkyně je ale opatrnější. "Jsem ráda, že to říká, protože vím, že by mě na to chtěl připravit a vše k tomu bude směřovat. Já jsem ale hodně realistická. Jedna věc je říct něco takového o bruslení, kterému se věnuju 18 let, a říct to v cyklistice, kde si nejsem až tak jistá," vysvětlila.

Přímo o medailových ambicích proto mluvit nechce. "Neříkám, že by se člověk nechtěl na olympiádě podívat na pódium, protože to je to, proč to dělá. Je to určitá motivace. Pro mě je ale důležitá první desítka a abych předvedla, na co mám. A neudělala chybu, kterou bych si pak vyčítala," uvedla Sáblíková.

Z profilu trati má sice taky radost, ale na druhou stranu si uvědomuje, že když trať vede do kopce, musí se z něj poté i sjet. "A jsou tam tak i zatáčky doprava, což pro mě není jednoduché. Doleva je to pro mě přirozenější, dělám to tak celý život," poukázala s úsměvem na fakt, že při rychlobruslení zatáčí jen na jednu stranu.

"Možná to ale trochu přeháním. Když trénujeme v kopcích v Itálii, tak taky nejezdíme jen doleva. Určitě neřeknu, že nějakou zatáčku nevyberu. Jen to pro mě bude trošku náročnější," uvedla Sáblíková, která v minulém roce pilovala techniku i s cyklistickými specialisty. V tom bude zřejmě pokračovat i letos.

Martina Sáblíková se raduje z triumfu na závěrečné pětce a zisku čtvrtého titulu mistryně světa ve víceboji
Martina Sáblíková se raduje z triumfu na závěrečné pětce a zisku čtvrtého titulu mistryně světa ve víceboji

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud