10. února 2017 • 10:11

Třiadvacet setin od bronzu. Erbanová dojela na MS na čtvrtém místě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila čtvrté místo na trati 500 metrů na mistrovství světa v korejském Kangnungu. Čtyřiadvacetiletou českou reprezentantku dělilo od bronzu 23 setin sekundy. Zlatou medaili získala favorizovaná Nao Kodairaová z Japonska.



"Ještě nikdy jsem se neradovala za čtvrté místo jako teď. Mám z něj opravdu velkou radost," řekla Erbanová ČTK. "Hned po závodě jsme byla šťastná a smutná zároveň, což jsem si nebyla jistá, že vůbec jde," pousmála se česká reprezentantka.

Erbanová se představila už ve čtvrté z dvanácti rozjížděk a zajela čas 37,80, kterým jen o třináct setin zaostala za osobním rekordem. V aktuální sezoně rychleji ještě nejela.

Rodačka z Vrchlabí se poté dlouho držela v čele průběžného pořadí a potvrdila pozici nejlepší evropské sprinterky současnosti. O medaili ji v závěru připravily pouze Asiatky.

Nejprve ji předstihla vedoucí žena Světového poháru a v této sezoně na pětistovce dosud neporažená Kodairaová, jež si časem 37,13 vytvořila nové osobní maximum a zároveň se dostala do čela světových tabulek na "nížinných" drahách.

V další jízdě se před Erbanovou dostala i světová rekordmanka a obhájkyně prvenství I Sang-hwa z Koreje a v poslední rozjížďce ještě Číňanka Jü Ťing, dvojnásobná mistryně světa ve sprintu.

"Když jsem viděla Číňanku vyjíždět z poslední zatáčky, tak jsem ještě doufala, že by to tam mohlo spadnout, ale je z toho čtvrté místo, což je na mistrovství světa krásné. I z toho pohledu, jak se mi vyvíjela sezona," řekla Erbanová, která ze zdravotních důvodů vynechala první dva závody SP.

Další tři dnešní závody ovládli Nizozemci. Jan Smeekens byl nejrychlejší na pětistovce a získal premiérové zlato v kariéře, jeho reprezentační kolegové vyhráli stíhačky družstev mužů a žen. Ireen Wüstová tak po triumfu na trojce slaví druhé vítězství.

Ženy:

500 m: 1. Kodairaová (Jap.) 37,13, 2. I Sang-hwa (Korea) 37,48, 3. Jü Ťing (Čína) 37,57, 4. Erbanová (ČR) 37,80, 5. McLeanová 37,86, 6. Hudeyová (obě Kan.) 37,89.

Muži: 500 m: 1. Smeekens (Niz.) 34,58, 2. Ihle (Něm.) 34,66, 3. Murašov (Rus.) 34,76, 4. Whitmore (USA) 34,80, 5. R. Mulder (Niz.) 34,85, 6. Hasegawa (Jap.) 34,87.

11:00 stíhací závod družstev ženy,

11:40 stíhací závod družstev muži.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud