24. března 2011 • 14:16

Šampionát v krasobruslení převzalo Rusko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Moskva uspořádá mistrovství světa v krasobruslení, které po ničivém zemětřesení nemohlo hostit Tokio. Šampionát se uskuteční od 25. dubna do 1. května v moskevské Megasport Areně. Oznámila to dnes Mezinárodní bruslařská unie.



Poté co Japonsko postihla 11. března přírodní katastrofa a krasobruslařský šampionát musel být zrušen, nabídlo se šest měst, že se hostitelství ujmou. Souhlas od ISU dnes dostala ruská metropole.

Ta už stejnou akci uspořádala v roce 2005, ale v jiné aréně. Tehdy se závodilo v Lužnikách, nyní se krasobruslaři včetně českých adeptů na medaili Tomáše Vernera a Michala Březiny představí ve čtrnáctitisícové Megasport Areně, dějišti hokejového MS před čtyřmi lety.

Březina nevidí v posunu šampionátu, který měl v Tokiu začít v pondělí 21. března, velký problém. Po zranění a operaci v úvodu sezony má alespoň o měsíc více času na přípravu. "Mám trochu více času na to, abych stabilizoval svoje čtverné skoky. Z tohoto pohledu beru odložení šampionátu jako určitou výhodu," řekl ČTK Březina z německého Oberstdorfu, kde trénuje. Čtverný salchow a toeloop měl připravené už na mistrovství Evropy, kde mu ale nevyšly.

Na druhou stranu se krasobruslařům protáhne sezona a budou mít méně času připravit se na další rok. "Až do konce května mám v programu exhibice. Sezona bude delší a v létě budu mít v přípravě honičku," uvedl čtvrtý muž z loňského mistrovství světa.

Verner očekával, že bude šampionát přeložen do Moskvy. "Už se o tom poslední dobou mluvilo. Rusové nabídli, že uhradí všechny náklady související s přesunem. Dalo se to čekat," řekl bronzový medailista z letošního mistrovství Evropy a bývalý evropský šampion.
Jedinou komplikací je podle něj pozdější termín. "Takhle pozdě se obvykle konají už jen exhibice. Ale bude to pro všechny stejný, musím se s tím vyrovnat," prohlásil krasobruslař z Toronta, kam se před touto sezonou přesunul kvůli přípravě.

Nově přidělený šampionát by neměl ohrozit exhibici Nebeské hrany za účasti nejlepších závodníků, která se má v Praze konat 15. dubna za účasti Jevgenije Pljuščenka či Vernera. Eva Šťastná z pořádající společnosti Sport Invest dnes ČTK řekla, že by se akce v Tesla Areně měla uskutečnit s plánovanou účastí.

"Pro mě to může být i výhoda. Přiletím do Prahy a aklimatizuju se. Jen musím zjistit, jestli bude někde led, abych měl kde trénovat," uvedl Verner. Podle svých slov bude na pražské exhibici jediný, kdo pak pojede na mistrovství světa.

Zájem převzít od japonské metropole pořadatelství krasobruslařského šampionátu projevily také Kanada (Vancouver), USA (Colorado Springs nebo Lake Placid), Finsko (Turku), Rakousko (Štýrský Hradec) a Chorvatsko (Záhřeb). V Tokiu by se mohlo závodit příští rok, neboť ve středu Japonsku nabídla ze solidarity své pořadatelství Francie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud