21. dubna 2011 • 15:24

Kolo je pořád doplňkový sport, říká Sáblíková

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Domácí šampionát v silniční cyklistice a případná účast na zářijovém mistrovství světa bude pro rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou mezníkem, zda-li se v příští sezoně bude více věnovat svému jinak doplňkovému sportu.



Pokud však kouč Petr Novák nebude přesvědčen, že dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru bude mít příští rok v Londýně šanci získat medaili, boj Sáblíkové o úspěch v cyklistice vzdá.

Příprava nejlepší české sportovkyně už začala a nic se v ní nezměnilo. Zatím. Pokud by se totiž Sáblíková z domácího šampionátu na mistrovství světa kvalifikovala, na kolo by se zaměřila trochu víc.

"Od mistrovství republiky se všechno bude vyvíjet. Do té doby budu trénovat jako vždycky," řekla novinářům Sáblíková, která dnes na plénu Českého olympijského výboru dostala Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského.

"Kdybych se dostala na mistrovství světa, tak je jasné, že se na kolo zaměřím víc. Ale pro mě je důležitá zima, kolo je pořád doplňkový sport," měla jasno.


Také trenér Novák ze svých prohlášení o touze dostat Sáblíkovou na letní olympijské hry trochu ubral. Nominační kritéria zná jen v časovce, v níž by Sáblíková musela být na MS do desátého místa.

"Její výkonnost je jedna rovina, potom ještě jsem tady já, který ji nepustí do jámy lvové, pokud budu vědět, že by měla maximálně na dvacáté místo," prohlásil Novák.

"Byl můj sen ji dostat na letní hry, ale realita by měla být taková, aby měla na to být do osmého místa. A odtud už není k medaili daleko," pravil. "Uděláme všechno proto, aby na tu medaili byla šance, jinak to nemá cenu," prohlásil kouč.

Sáblíková při těchto hypotézách pouze kroutí hlavou. "Je to neuvěřitelně obtížné se vůbec na tu olympiádu dostat, je to hodně daleká a složitá cesta," povídala.

Novák ale už trénink konzultoval s experty. "Vím, jak k tomu přistupovat a jsem přesvědčen, pokud by se to Martině podařilo, mělo by to i pozitivní vliv na její výkonnost na bruslích," uvedl.

Sáblíková se o možnosti startovat v Londýně baví i se soupeřkami, které o podobném kroku uvažují. Na světě je přitom jen hrstka sportovců, kterým se to podařilo. Kanaďanka Clara Hughesová je jednou z nich.

"Bavíme se spolu o tom už několik let," připustila Sáblíková bez dalších detailů. "Říkala jí, že to prý má zkusit, že na to má," prozradil kouč Novák.
Pauzu Sáblíková letos měla kratší než v minulých letech.

"Začali jsme dřív, abych ji lépe nastartoval," zmínil Novák soustředění v Novém Městě na Moravě. Druhé soustředění čeká jeho tým po Velikonocích.

"Chci je do sezony lépe připravit a Martinu po dlouhé době nic netrápí, je zdravá a pořád se směje, takže je i psychicky je v pohodě," uvedl.

Rychlobruslařka při volnu hlavně ležela a navštěvovala kamarády. Ale stejně jí podle kouče pohyb chyběl. "Museli jsme koupit basketbalový koš na zahradu," usmíval se trenér.

"Ze začátku mi ta pauza přišla krátká, ale pořád mě to baví, jak se do toho člověk zpátky dostává, tak je to super. Uvidíme, jak se bude dařit. Ze začátku mě bolela záda, protože jsem nebyla zvyklá, ale zatím naštěstí jsem zdravotně v pořádku," doplnila Sáblíková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud