19. února 2012 • 18:18

Češi skončili v letech pátí, v Oberstdorfu triumfovali Slovinci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České družstvo obsadilo páté místo v závodu Světového poháru v letech na lyžích v Oberstdorfu, jenž byl kvůli počasí zkrácen na jedno kolo. Zvítězili nečekaně Slovinci o pouhých sedm desetin bodu před Rakouskem.



Z kvarteta Jakub Janda, Antonín Hájek, Lukáš Hlava a Roman Koudelka dnes v hustém sněžení a měnícím se větru překonal dvousetmetrovou hranici pouze český rekordman Hájek, jenž dolétl na značku 209 metrů. Pátý muž sobotního individuálního závodu Koudelka zaznamenal 195 metrů, Hlava o dva a půl metru méně. Jandovi se pokus nepovedl a naměřili mu jen 175 m.

"Umístění to není špatné, ale my se připravujeme směrem k mistrovství světa. Tam se uvidí," řekl ČTK kouč David Jiroutek. Šampionát v letech na lyžích se koná příští víkend ve Vikersundu, kam odjede ještě pátý český skokan Jan Matura.

Dnešní závod podle Jiroutka hodně ovlivnily vítr a sněžení. "Bylo to na můstku i na nájezdu hodně nebezpečné, mohlo to dopadnout všelijak," konstatoval.

Jiroutek ocenil páté místo v závodu i v takzvané Team tour, v níž se hodnotily výsledky čtyř soutěží na německých můstcích. "Dopadlo to lepším průměrem. Ale chtělo by to, aby příští týden kluci udělali čtyři podobné skoky v lepším průměru, aby nebyly dva super a dva podprůměrné," podotkl trenér. "Dnes ale bylo vidět, že bude zase hodně důležité počasí, snad bude normální," dodal.

Slovince přišlo vítězství draho, neboť při něm ztratili Petra Prevce. Devatenáctiletý skokan neustál dopad při letu 225,5 metru, jímž překonal rekord můstku, a zlomil si klíční kost. Nebude tak startovat příští víkend na mistrovství světa v Norsku.

Rakušané navzdory těsné porážce vyhráli potřetí za sebou Team Tour a získali za to prémii 100.000 eur.

SP v letech na lyžích v Oberstdorfu (Německo) - družstva:

1. Slovinsko (Tepeš, Šinkovec, Prevc, Kranjec) 732,5 b., 2. Rakousko (Morgenstern, Koch, Kofler, Schlierenzauer) 731,8, 3. Norsko (Fannemel, Velta, Hilde, Bardal) 715,9, 4. Německo 702,4, 5. ČR (Janda, Hájek, Hlava, Koudelka) 668,0, 6. Polsko 659,7.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud