6. ledna 2016 • 13:53

Skokan se po zranění míchy vrátil na místo pádu, věří, že si zase skočí

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Právě tady se mu, aspoň prozatím, změnil život. Americký skokan na lyžích Nick Fairall si před rokem na můstku Paula Ausserleitnera v Bischofshofenu zlomil obratel, poranil si míchu a od té doby je na vozíku. Stále však doufá, že se zase postaví na nohy a jednou bude i skákat.



Na chvíli po pádu si Nick Fairall dobře vzpomíná, protože ani na chvíli neztratil vědomí.
„Záchranáři udělali skvělou práci. Ptal jsem se jich, jestli by mi nemohli sundat boty a oni řekli, že už mi je sundali. Tehdy jsem si uvědomil, že půjde o vážné zranění,“ líčil Fairall na tiskové konferenci v Bischofshofenu, kam přijel rok po nešťastné události.

5. ledna 2015 upadl Fairall už v tréninkovém skoku, při němž si zlomil lyže. První nehoda jím ale neotřásla a snažil se rychle připravit na kvalifikační skok.

„Nebyl jsem nijak nervozní, soustředil jsem se na to, co mám dělat. Rozjel jsem se, na hraně jsem věděl, že to bude dobrý skok. Říkal jsem si, že se mi konečně na Turné povedl. Ve chvíli, kdy jsem přistál, jsem se zasekl a přepadl jsem,“ líčil Fairall. „Snažil jsem se to srovnat, ale bohužel radius mě stáhl dolů a docela jsem si nabil.“

VIDEO: Tento okamžik změnil Fairalllovi život



Rozsah zranění odhalila vyšetření v nemocnici ve Schwarzachu im Pongau, kam byl Fairall okamžitě převezen. Lékaři ještě týž večer přistoupili k operaci páteře. „Zlomil jsem si obratel, což resultovalo v poranění míchy. Zlomil jsem si dvě žebra, natrhl plíci, pohmoždil ledviny. Ten pád se mi opravdu povedl…“ rozesmál se Fairall, když vypočítával následky nehody.

Na tiskovce v Bischofshofenu se vůbec často smál, působil pozitivně a odhodlaně. Jenom když si vzpomněl na spousty lidí, kteří ho v jeho cestě zpět podporují, neubránil se slzám a musel vytáhnout kapesník.

Nad svým osudem ale Fairall nepláče. Má za sebou rok intenzivní rehabilitace, kterou absolvoval mimo jiné i na klinice, kde se po svém úrazu léčil i Christopher Reeve, filmový představitel Supermana, jenž si poranil páteř při pádu z koně.

Nick Fairall se chce vrátit ke skokůmFoto Reuters

„Celý rok byl crazy, hektický,“ popisuje Fairall. „Podstoupil jsem velmi intenzivní terapii, cvičil jsem dvakrát denně po čtyři měsíce. Pak jsem strávil nějakou část s rodinou a přáteli.“

Přesto, že zatím zůstává na vozíku, vyzkoušel během roku vodní lyžování, skydiving, golf a před Vánoci se projel i na monolyži. S pomocí berlí už se také postavil na nohy a stále věří, že to jednou zvládne i bez nich.

„Dělám pokroky, mám cit a cítím pohyby v nohách. Každé zranění míchy je unikátní. Mám před sebou čistou stránku papíru a je na mě, co tam napíšu. Zdá se, že se věci lepší a já budu tvrdě pracovat.“

Fairall skáče od svých šest let, je dvojnásobným americkým šampionem a závodil i na olympijských hrách v Soči. A doufá, že se na můstky znovu podívá i jako závodník.

„Pocit letu, když máte lyže pod sebou ve vzduchu, když jedete devadesátkou a lítáte přes sto metrů… Je to skvělý sport a chci se k němu vrátit. Vždycky bude můj cílem se vrátit ke skákání,“ říká Fairall.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud