20. března 2016 • 13:58

Samková potvrdila extratřídu, ve Světovém poháru skončila druhá

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská vítězka Eva Samková skončila druhá při finále Světového poháru ve španělském středisku Baqueira Beret a stejnou pozici obsadila i v konečném hodnocení snowboardcrossu. Držitelkou křišťálového glóbu se stala Italka Michela Moioliová, která dnes vyhrála malé finále. Pátá pozice jí stačila k tomu, aby Samkovou porazila minimálním rozdílem 40 bodů.



Samková ve Španělsku vyhrála kvalifikaci, v první čtvrtfinálové jízdě bez potíží dojela do cíle jako první a nejrychlejší byla také ve svém semifinále. Moioliová v jízdě o postup do finále upadla a dala české snowboardistce šanci na celkový triumf. Italka však jízdu o páté místo vyhrála, což znamenalo, že Samková musela zvítězit ve velkém finále, aby disciplínu ovládla i v pohárovém seriálu.

České reprezentantce se ale v poslední jízdě hrubě nevydařil start, a i když na rovince bojovala, do první zatáčky vjela jako poslední. Zhruba v polovině trati se dokázala posunout na třetí pozici, v cílové rovince se protlačila na druhé místo, ale na vítěznou Australanku Belle Brockhoffovou už nestačila. Třetí dojela Chloe Trespeuchová z Francie.

"Je to skvělý. Já jsem nadšená. Předchozí tři dny byly krušné, nebyla jsem na tom psychicky dobře," komentovala Samková fakt, že organizátoři měnili trať a kvalifikace se kvůli tomu jela až dnes před závodem.

"Proběhly změny v trati, takže jsem se probrala a začala jsem jezdit. Když Moioliová nepostoupila do finále, bylo to blízko, ale i tak jsem nadšená. V životě jsem na stupních ve svěťáku nebyla," uvedla dvaadvacetiletá česká závodnice.

Jejím dosavadním maximem v celkovém hodnocení seriálu bylo čtvrté místo. Na stupně vítězů ve Světovém poháru vystoupila podesáté v kariéře.

SP ve snowboardcrossu v Baqueira Beret (Španělsko):

Muži:
1. Pullin (Austr.),
2. Hill (Kan.),
3. Eguibar (Šp.),
4. Vaultier (Fr.), ...11. Kubičík (ČR).

Konečné pořadí SP (po 8 závodech):

1. Vaultier 5140 b.,
2. Hämmerle (Rak.) 3840,
3. Eguibar 3366, ...41. Kubičík 394,4, 86. Hanko (ČR) 14,3.

Ženy:
1. Brockhoffová (Austr.),
2. Samková (ČR),
3. Trespeuchová,
4. Moenneová Loccozová (obě Fr.).

Konečné pořadí SP (po 8 závodech):

1. Moioliová (It.) 5100,
2. Samková 5060,
3. Brockhoffová 4460, ...36. Hopjáková 130, 41. Veselková (obě ČR) 70.

Eva Samková může být s průběhem sezony spokojená (archivní foto)
Eva Samková může být s průběhem sezony spokojená (archivní foto)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud