18. září 2017 • 13:38

Samková na cestě kolem světa v „laserových“ brýlích vyděsila bankéřku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm týdnů na jižní polokouli má v nohách snowboardkrosařka Eva Samková v misi za obhajobou olympijského zlata ze Soči. Na Novém Zélandu, v Chile a Argentině kromě tréninku viděla tuleně, koupala se v ledovém oceánu a také pomáhala k výzkumu fyziologické adaptace v různých časových pásmech. Nosila speciální žluté brýle a nesundala je ani v bance.



Byla to scéna jak z detektivky. Skupinka v čepicích a netradičních brýlích v novozélandském městečku Wanaka nakráčela do banky.

„Vypadali jsme jako totální zloďeji. Ženská v bance na nás: Sundejte si ty brejle! My nemůžeme, máme to nařízené od trenérů. A ona: Tak dobře, tak aspoň tu čepici…“ líčila Samková . „Přijeli jsme předtím v noci, byli jsme ještě rozespalí. Vstávali jsme, pohoda, vyměníme peníze a pojedeme na kopec. Na ty brejle člověk zapomene. Ale jsou průhledné, takže nám viděli do očí.“

Za úsměvnou příhodou českých snowboardistů na Novém Zélandu stojí projekt Českého olympijského výboru. Samková a další reprezentanti Vendula Hopjáková a Jan Kubičík absolvovali během předolympijského soustředění několik přesunů a dva dny po příletu do nové destinace museli v době místního rána nosit speciální brýle kvůli tzv. odstínění od škodlivého světla, mezi něž se počítá nejenom sluneční světlo, ale jakékoli světlo s modrou složkou (tablety, telefony, billboardy, LED osvětletní).

„Je to pilotní projekt a ČOV nám přidal finance na soustředění. Závodníci dostali brýle a také speciální hodinky, které měří kvalitu spánku,“ vysvětluje reprezentační šéftrenér Marek Jelínek. „Na noc měli pás, měřila se tepová frekvence, přes internet jsme byli spojení s institutem sportovního lékařství, neustále se vyhodnocovaly výsledky. Doufáme, že to pomůže i ostatním sportovcům.“

Samková a spol. vyrazili na důležité předolympijské soustředí na jižní polokouli. Trénovali postupně na Novém Zélandu, v Chile a Argentině, kde ve středisku Cerro Catedral nakonec vstoupili i do sezony Světového poháru.

Samková skončila v závodech druhá a sedmá poté, co suverénně vládla kvalifikacím. Dařilo se i Hopjákové s Kubičíkem, kteří skončili v jednom ze závodů na 11. místě.

„Tímto závodem se posunuli blíž k olympijské kvalifikaci,“ pochvaluje si Jelínek. „Evka je silnější než v Soči. Budeme dál rozvíjet vytrvalost, sílu a rychlost, věřím, že před olympiádou na tom bude trochu lépe. Já bych byl nejradši, kdyby olympijské hry byly za týden. Jsme připraveni, Evka jezdí nejlíp, co kdy jezdila.“

Do nové sezony vstupuje Samková s novým účesem
Do nové sezony vstupuje Samková s novým účesem

Do slibné formy se Samková dostala díky téměř dvouměsíčnímu pobytu na jižní polokouli a několikrát změnila místo pobytu.

„Byla to cesta kolem světa za šedesát dní, byli jsme rychlejší než Willi Fog,“ směje se Jelínek.

Samková si kromě tréninku užila i pár atrakcí ve volných chvílích. V argentinské Ushuaii se ocitla v nejjižnějším cípu jižní Ameriky, v zemi tulení a tučňáků.

„My se dívali jenom z dálky, vždycky jsme říkali: Čumte, támhle jsou tučňáci! A oni to byli černobílí ptáci. Ale tuleně jsme viděli, ty byli vtipní, ti byli super,“ vzpomíná Samková. „Na Zélandu jsme klasicky jeli na koni. V Chile jsme bydleli poprvé ve třech tisících metrech nad mořem v nádherném prostředí. V Argentině jsme se koupali v oceánu, asi čtyři stupně to mělo. Na jedné straně jsme měli Pacifik a na druhý Atlantik. Je to nejjižnější kout světa, je to hezký…“

Do nové sezony vstupuje Samková s novým účesem, ještě v Argentině jí pod helmou koukal culík, teď už má o něco kratší sestřih.

„Všichni říkají, že vypadám na deset, a že vypadám spíš jako kluk,“ směje se Samková. „Já jsem s tím spokojená, je to jen o trochu kratší, ale aspoň to nemusím česat a dám něco pod helmu. Už se mi to hrozně cuchalo a já nemám hřeben ani fén, tohle je pro mě ideální. Jelen je rád, culík je neaerodynamická věc, i když kvůli tomu to samozřejmě nedělám…“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud