18. října 2008 • 14:17

Sáblíková rekordy nepočítá

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková tři týdny před startem Světového poháru potvrdila, že je na sezonu výborně připravena. V německém Inzellu překonala o půldruhé sekundy vlastní světový rekord na otevřené dráze na trati 5000 metrů.



Aktuálně drží Sáblíková devět nejlepších časů historie mezi juniorkami a seniorkami.

"Že jich je ale tolik, to neregistruju. O tom má přehled Petr (trenér Novák)," řekla Sáblíková v telefonickém rozhovoru s ČTK. Nejlepší česká sportovkyně loňského roku drží seniorské světové rekordy na 5 a 10 km, juniorské na 3, 5, 10 km a ve čtyřboji, nejrychleji zvládla trojku, pětku a čtyřboj i na otevřené dráze.

Sáblíková vylepšila světový rekord >>>

V Inzellu v pátek dosáhla času 6:56,98 minuty a vylepšila maximum z loňského ledna, kdy jí v italském Collalbu tehdejší čas 6:58,45 vynesl zároveň titul mistryně Evropy ve víceboji. "Původně jsme chtěla jet jen na rekord dráhy, ale pak jsme si s Petrem řekli, že bychom to mohli zkusit i na svěťák. A povedlo se. Byla jsem z toho ale hodně překvapená," uvedla Sáblíková.

Vítězka Světového poháru na dlouhých tratích a trojnásobná mistryně světa tušila, že by mohla rekord zajet tři čtyři kola před cílem. "Petr na mě volal, že když vydržím, tak se to povede. Bylo to ale těžké, protože na otevřené dráze je to úplně něco jiného než v hale. Člověk si musí dávat pozor na spoustu věcí," podotkla členka Novis týmu.

Jedenadvacetiletá závodnice se musela stejně jako při předešlém startu v Inzellu o týden dříve obejít bez nové kombinézy pro letošní sezonu. Problém to ale prý nebyl. "Loňský model je prakticky úplně stejný. Jen jak už je používaná, tak se například odloupávají reklamy," řekla Sáblíková. Novou kombinézu by měla dostat příští týden, kdy se bude v Erfurtu připravovat na listopadový start Světového poháru.

Přestože ještě sezona naplno nezačala, Sáblíková je už více než měsíc mimo domov a ještě dlouho bude. Za rodiči do Žďáru nad Sázavou se dostane až před Vánoci. Do té doby bude prakticky jen cestovat mezi jednotlivými závody. "Před odletem na Svěťák do Moskvy budu jen krátce v Praze, protože odtud odlétáme," uvedla. Rodiče však uvidí dříve, protože plánují, že ji přijedou povzbudit na některé evropské závody.

Sáblíková si v přípravě na ostrý start sezony zatím vede znamenitě. Své výsledky a časy ale nepřeceňuje. "Světový pohár bude úplně něco jiného. Teď jsou ještě všichni v tréninku a ladí formu. Nic se z toho nedá vyvodit. Stejně jako mají soupeřky obavy ze mě, já mám obavy z nich," dodala česká reprezentantka realisticky

Články odjinud


Články odjinud