Jiří Punčochář
7. listopadu 2008 • 01:00

Sáblíková: Pětka bude zase moje!

TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To dopoledne se vezla autem jako královna. „Chce se mi spát, po cestě to na mě jde vždycky," povídala. Rychlobruslařka Martina Sáblíková se právě přesunovala do Berlína, kde dnes zahájí obhajobu titulu na dlouhých tratích ve Světovém poháru.



A to už ospalá zaručeně nebude! Dravá šelma je nažhavená, stejně jako na celou sezonu. Z ní si přeje získat rovnou tři velké tituly.

Obhájit prvenství ve Světovém poháru, znovu vybojovat zlato na mistrovství světa v jednotlivých tratích a k tomu po roční odmlce pokud možno získat titul na mistrovství Evropy ve čtyřboji - to je úkol, který Sáblíková dostala od trenéra Petra Nováka. Dnes v Berlíně vykročí za tím prvním.

Trenér Novák tvrdí, že jste na tom lépe než v posledních dvou letech, kdy jste přitom taky vozila domů zlaté medaile. Cítíte se na to, co před vás postavil?
(zasměje se) „To by musel říct on, podle čeho to posuzuje. Já se cítím normálně, dobře. Oproti minulým rokům jsem zdravá, tedy až na občasné bolesti nohou, což je normální. Třeba v úterý jsem byla na ledě dost unavená, ale už se to lepší a na víkend by to mělo být v pohodě. V tom trenérovi věřím."

Dva týdny před startem Světového poháru jste na soustředění zajela rekord na pět kilometrů na otevřené dráze. Není brzo na to mít takovou formu?
„Sama jsem z toho byla překvapená, jak to šlo nečekaně skvěle. Já myslím, že Petr ví, co dělá. Navíc otevřená dráha je něco jiného než hala."

Dá se čekat, že budete v lámání rekordů plynule pokračovat i ve Světovém poháru?
(smích) „No tak já osobně si myslím, že ne, protože na trojce, která se jede teď v Berlíně, je rekord strašně kvalitní. V Kanadě jsem za ním vloni zůstala o dvě a půl vteřiny, což tady v Evropě nepřipadá v úvahu. Takže bych tyhle debaty kolem rekordů brala s rezervou."

Vyhovuje vám, že se v Berlíně z dlouhých tratí začíná trojkou, kde není vaše vítězství takovou povinností jako na pětce, kde dominujete, a počáteční tlak by vás mohl svazovat?
„Mně hlavně vyhovuje, že se v pátek jede patnáctistovka. Tu můžu brát jako něco nanečisto, na vyzkoušení ledu a zvyknutí si. A v sobotu na trojce pojedu naostro."

Už víte, co od soupeřek můžete čekat?
„Co jsem stačila sledovat z výsledků, určitě na tom bude velmi dobře domácí Daniela Anschützová a taky Holanďanka Renate Groenewoldová jezdí dobře, na Světový pohár se ale určitě připraví všichni. To, co jsem viděla, mohlo být z plného tréninku, takže dojem mate, navíc jsem neviděla nikoho ze zámoří, žádného Japonce nebo Kanaďana. Nemám odtud zprávy, nevím, kdo jak pojede. Budeme si muset počkat."

Jste z toho čekání nervózní?
„Nějakou nervozitu už na sobě cítím. Hlavou se mi honí různé myšlenky a občas mi trvá třeba půl hodiny, než usnu. Uvidím, jak se mi bude spát z pátku na sobotu." (smích)

Do sezony jdete pod velkým tlakem, podruhé za sebou budete obhajovat tituly. Máte svoje priority, co byste chtěla zvládnout?
„To se nemění, jsou to dlouhé trati. Hlavně pětka, ta doufám bude zase moje. Na té mi záleží. Ve Světovém poháru bych první chtěla být taky, ale když se to nepovede, tak aspoň být druhá nebo třetí. Abych byla pořád tam. Abych byla vidět."

Jenže trenér chce, abyste se zlepšila i na kratších tratích. Jak vám to tam zatím jde?
„Uvidí se v závodě. Já si myslím, že to není špatná volba, protože lepší starty se mi budou hodit vždycky, i na delších tratích. Můžu tím něco získat i pro čtyřboj, kde se hodí každá desetinka. Teď budu jezdit hlavně trojku a patnáctistovku, první pětka je až za dva týdny v Moskvě a na podzim je jediná. A čtyřboj? To se uvidí až na mistrovství Evropy v lednu, to je ještě dál."

Sáblíková dojela na 1500 metrů pátá ›››

Světový pohár začíná v rychlém tempu, tři víkendy za sebou vás čekají závody v jiných koutech Evropy. Bude těžké to zvládnout?

„To se zvládnout zkrátka musí. Příprava k tomu směřovala, víme do čeho jdeme."

Jak těžké to pro vás bude?
„Pro všechny je to stejné, každý se s tím budeme muset nějak po svém vypořádat. Zkoušeli jsme si to už v přípravě, kde jsme jeli dva závody po sobě. I když je pravda, že o víkendu jsem jela jen pětistovku, a to hlavně kvůli tomu, abych se víc těšila na ty svoje delší štreky. Prostě doufám, že to v pořádku zvládneme."

V létě jste opět závodila na kole. Stačila jste si vůbec odpočinout?
„To zase jo. Léto bylo daleko klidnější než to minulé, kdy byl kolem mě pořád velký poprask. Teď jsme byli dost často v cizině a proběhlo to v pohodě. Co jsme chtěli, to jsme odtrénovali, já jsem s přípravou spokojená."

Články odjinud


Články odjinud