Martin Hašek
8. listopadu 2008 • 13:30

Liberecký šampionát: Svaz se bojí o finance

TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí bude zbývat symbolických sto dní do startu lyžařského mistrovství světa v Liberci. Jaký je stav příprav?



Obavy z toho, že se týmu kolem nové prezidentky Kateřiny Neumannové šampionát nepodaří uspořádat, vzaly za své. Do klidu je ale daleko. Zimnímu mundialu hrozí ztráta.

V pondělí bude zbývat symbolických sto dní do startu lyžařského mistrovství světa v Liberci. Jaký je stav příprav? Areály ve Vesci i na Ještědu jsou připraveny, obsluha sněžných děl čeká na první mrazy a myšlenky Lukáše Bauera už v čím dál tím menších kruzích obletují blížící se téma startu sezony, jehož vrcholem bude domácí mistrovství světa v Liberci.

„Areály jsou po technické stránce hotovy. Zbývají mobilní konstrukce, tribuny, buňky, poslední práce budou dokončeny koncem ledna,“ říká mluvčí šampionátu Zdeněk Soudný.

Je tu však problém, na jehož vyřešení se stále čeká. Přes víc než miliardové investiční dotace, které lyžařskému megapodniku věnoval stát, musí organizační výbor vlastními silami získat asi 127 milionů korun a samotné uspořádání mistrovství. Když se to nepodaří, případná ztráta padne mezi lyžařský svaz a město Liberec.

„Mám obavy z toho, aby byl rozpočet vyrovnaný. Mám obavy, až to ve finále sečteme a podtrhneme, aby tam nebylo minus,“ řekl Sportu prezident svazu lyžařů Lukáš Sobotka. „Co se týká finanční stránky, nezbude nám než hledat, kde šetřit. Prognózy týkající se vstupenek nejsou nijak zářivé. V tento okamžik se dá předpokládat, že prodej nebude v takovém rozsahu, jaký jsme předpokládali.“

Pořadatelé musí zbývající částku sehnat prodejem vstupenek, nebo vlastní marketingovou činností. V obou oblastech však narážejí na problémy.
Vstupenky nejsou levné. Nejlepší lístky na individuální závody ve skocích na lyžích stojí 1500 korun (asi 60 eur), elitní vstupenky na závody běžkařů se prodávají za tisíc korun (asi 40 eur).

„Máme 15 milionů v objednávkách a prodaných vstupenkách,“ říká Soudný. „Prognózy říkají, že s prvním sněhem začne skutečný zájem o vstupenky na mistrovství. Je to stejné jako s hokejovou sezonou. Ze zahraničí je zájem spíš o lepší vstupenky.“

V Liberci navíc pro období šampionátu drasticky stouply ceny ubytování. Podle ČTK nejsou ve městě a v nejbližším okolí volná téměř žádná lůžka. Fanoušci lyžování si rezervují ubytování na místech vzdálených několik desítek kilometrů - například v Lázních Libverda na Frýdlantsku, Harrachově, Turnově či Mladé Boleslavi.

„V průměrném hotelu nebo penzionu se ceny za lůžko a noc pohybují od 800 do 3500 korun. V luxusnějších hotelech jsou ještě vyšší,“ uvedl Soudný. „Přišla za mnou i jedna členka městského zastupitelstva, že by se během mistrovství světa přestěhovala ze svého bytu k příbuzným a pronajala by ho turistům. Její cena byla přemrštěná.“

Dalším problémem jsou vleklá jednání s majitelem marketingových práv, firmou APF. Organizátoři si tak zatím nemohou být jisti, jakou část z nich budou moci využít pro vylepšení svého rozpočtu.

„Pořád se s nimi dohadujeme, co nám nechají, ale je to pochopitelné, oni si práva koupili a chtějí toho využít,“ prohlásila v rozhovoru pro ČTK Neumannová. „Ještě nás mnoho jednání vázaných na marketing čeká do konce roku a určitě i po Novém roce. Bude to boj do posledního dne.“

Stejně napínavě budou situaci sledovat i město Liberec a lyžařský svaz, organizace, které by musely případnou ztrátu organizačního výboru uhradit.
„Pokud nám Kateřina říká, že bude rozpočet vyrovnaný, předpokládám, že to tak bude,“ nevzdává se naděje Sobotka.

A odkud by svaz bral, kdyby muset zalátat případný deficit? Mohl by využít příjmů z provozu svých lyžařských areálů, například ve Špindlerově Mlýně nebo Peci nad Sněžkou.

„Jsou to naše zdroje, které nejsou účelově vázané. Dividendy jsou ale poměrně důležitou příjmovou složkou svazu. Asi by to mělo dopad do rozpočtu úseků,“ řekl Sobotka.

Články odjinud


Články odjinud